Κόσμος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Άγκυρας για το «σφυροκόπημα» Δένδια

21.04.2021 | 20:30 Eνσωμάτωση

Βρυχάται η Άγκυρα μετά τις αποστομωτικές απαντήσεις του Νίκου Δένδια στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ερντογάν και Τσαβούσογλου δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη δυσφορία τους με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τον Νίκο Δένδια ότι δεν τήρησαν την συμφωνία τους. Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα για την παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό νότια της Κρήτης.

Έξι ημέρες πέρασαν από το θερμό επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου και η Άγκυρα ακόμη δεν μπορεί να διαχειριστεί τα καθαρά επιχειρήματα που ακουστήκαν δημόσια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ένιωσε την ανάγκη να συγχαρεί τον υπουργό του ο οποίος πάντως μέχρι και σήμερα δηλώνει…λυπημένος για όσα άκουσε από τον Νίκο Δένδια.

«
Ενώπιον σας θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν»

«
Η Ελληνική αντιπροσωπεία και ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινείς.[…]Αυτό είναι το γεγονός που με κάνει να λυπάμαι. Διαφορετικά έχουμε για όλα όσα ειπώθηκαν, απαντήσεις. Δεν το φοβόμαστε.»

Καθώς ακόμη ο θόρυβος από την συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα δεν έχει κοπάσει το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Λ’ Αταλαντε έγινε αφορμή η τουρκική πλευρά όχι μόνο να εκδώσει παράνομη navtex, αλλά και να στείλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή παρενοχλώντας το γαλλικό σκάφος.

Η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διαβήμα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνιζε ότι το θέμα αφορά την Γαλλία.

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΟΨΕΙ ΑΤΥΠΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ

Με την άτυπη πενταμερή για το κυπριακό να πλησιάζει στις 27 Απριλίου στη Γενεύη, ο ΠΘ με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, τονίζοντας πως η δικοινοτική ομοσπονδία είναι μονόδρομος, με την προϋπόθεση της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων.

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.»

 Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε ο Νίκος Δένδιας προς την Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών….

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS.»

Ενώ αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για το νέο γύρο διερευνητικών επαφών, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης, ακυρώνοντας την ελληνική, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός ελληνικής δικαιοδοσίας, για άσκηση του τουρκικού ναυτικού με πραγματικά πυρά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/04/2021