Οικονομία

Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι για λιγότερες αποδείξεις

21.04.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Κατατέθηκε η τρολπολογία που ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιοί θα γλιτώσουν το πέναλτυ των αποδείξεων αλλά και ποιοί γλιτώνουν τελικά τα τεκμηρια.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείο Οικονομικών με την οποία δίνονται φορολογικές ανάσες στους φορολογούμενους και εξουδετερώνονται οι επιβαρύνσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Με την τροπολογία ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που προβλέπεται για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% (στο 11%) για τους φορολογούμενους που έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνω από το 20% του εισοδήματος τους αλλά λιγότερο από το 30% που απαιτείται.

Επίσης ορίζεται πως απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων και απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την κοινοποίηση μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους.

Προβλέπεται ακόμη η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 27 Αυγούστου, η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού έως τις 30 Ιουλίου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση έχουν περιθώριο να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 6 Μαΐου.

Ορίζει επίσης τη δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

Κατάργηση «πέναλτι» 22%:

* Εργαζόμενοι (αναστολή ή ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)

* Επαγγελματίες (πληττόμενοι ή κλειστοί)

* Ιδιοκτήτες ακινήτων (κουρεμένα ενοίκια)

* Φορολογούμενοι άνω των 60 ετών))

Μισό πέναλτι 11%: Αποδείξεις >20%))

ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

– Να μην είχαν πιαστεί
Στην τσιμπίδα τεκμηρίων

– Αφορά
1 από τα 2 προηγούμενα έτη

– Αμετάβλητα τεκμήρια
2020-2019))

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/04/2021