Κόσμος

Βρετανία: Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca – Σταμάτησαν οι δοκιμές σε παιδιά

07.04.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 50 ετών και στη Βρετανία προτείνει μέλος του Οργανισμού Φαρμάκων στη χώρα λόγω των ανησυχιών ότι προκαλεί θρομβώσεις. Εν αναμονή της τελικής απόφασης των ειδικών, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταμάτησε τις δοκιμές του σκευάσματος σε παιδιά.

Είναι η πρώτη φορά που το Λονδίνο αμφιβάλλει για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Δημοσιεύματα του Βρετανικού Τύπου, αναφέρουν ότι η δρ. Μάτζι Γουέρμουθ, μέλος της επιτροπής εμβολιασμών της Βρετανίας, προτείνει την αναστολή της χρήσης του σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι να ερευνηθεί η πιθανή σχέση του θρομβώσεις.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του οργανισμού για την ασφάλεια του εμβολίου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταμάτησε προσωρινά τις δοκιμές του σε παιδιά.

Στην Ελλάδα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα.

Πίσω στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca και στήριξε πλήρως το σκεύασμα.

Σουηδία και Νορβηγία ανέστειλαν συνολικά τον εμβολιασμό με AstraZeneca. Στη Γαλλία με το σκεύασμα εμβολιάζονται μόνο οι άνω των 55 ετών ενώ στη Γερμανία οι άνω των 65.

Σε λίγη ώρα η γνωμάτευση για το εμβόλιο της Astra Zeneca

Σε λίγη ώρα αναμένεται η νέα γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το μέλλον του εμβολίου της AstraZeneca στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχου του οργανισμού που έκανε λόγο για σύνδεση των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο.

Στις 5 (ώρα Ελλάδος) θα βγει η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου του είπε ο ΠΟΥ, ενώ πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας πανικός όποια και αν είναι η νέα γνωμοδότηση, καθώς αν υπάρχουν εμπλοκές θα είναι σε άτομα κάτω των 69 ετών. Οι ίδιες πηγές είπε ότι είμαστε καλυμμένοι από την άποψή αναγκών για τα εμβόλια, καθώς αναμένονται ακόμα πολλές δόσεις από τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/04/2021