Ελλάδα

Από νησί covid-free, στο «βάθυ κόκκινο» η Αστυπάλαια

03.04.2021 | 20:15 Eνσωμάτωση

Και ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, ανατροπή. Η Αστυπάλαια, από covid free προορισμός, χαρακτηρίστηκε χθες περιοχή σε «βαθύ κόκκινο».

Στις 21 Μαρτίου δύο κρούσματα αναστατώνουν το νησί.

Ένας νεαρός και η μητέρα του επιστρέφοντας στην Αστυπάλαια από την Αθήνα όπου είχαν μεταβεί για ιατρικούς λόγους, έκαναν το τεστ. Βγαίνει αρνητικό, όμως ύστερα από 5 ημέρες εμφάνισαν συμπτώματα. Το δεύτερο τεστ δείχνει ότι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Ακολούθησαν δεκάδες τεστ του ΕΟΔΥ με τον αριθμό των κρουσμάτων στο νησί να φθάνει τα 30, στους 1.500 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τις τελευταίες 5 ημέρες δεν υπάρχει κανένα ενεργό κρούσμα.

Εγκώμια από διεθνή μέσα

«Ήλιος, θάλασσα και χωρίς Covid», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel για την «Πεταλουδα του Αιγαίου», την ίδια περίοδο που εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα.

Το άρθρο- ύμνος για το νησί προτρέπει τους ξένους τουρίστες να το επισκεφθούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Όμορφη φύση, γαλάζια νερά, ασβεστωμένα σπίτια, άψογη κουζίνα και η περίφημη φιλοξενία: Υπάρχουν πολλοι λόγοι για να επισκεφτείτε την Αστυπάλαια. Kαι τώρα η “μικροσκοπική” Αστυπάλαια μπορεί να βασιστεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πλεονέκτημα για την αναζωογόνηση του τουρισμού μετά το καταστροφικό καλοκαίρι του περασμένου έτους: δεν έχει καταγράψει ούτε μία μόλυνση από κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας» έγραφε το Spiegel.

Τα κρούσματα δε φαίνεται να επηρέασαν τις κρατήσεις, όπως λένε στο MEGA ξενοδόχοι του νησιού.

Οι εμβολιασμοί στο νησί ξεκίνησαν την Πέμπτη. Βάσει του προγραμματισμού θα εμβολιαστούν 90 άτομα, ενώ στη λίστα βρίσκονται συνολικά 330.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/04/2021