Ελλάδα

Lockdown με αυξημένη κινητικότητα – Οι διαφορές της πρώτης από τη δεύτερη καραντίνα

31.03.2021 | 01:13

Όλη η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων σε έναν μεγάλο βαθμό εκκινεί από την κοινή παραδοχή ότι το φετινό lockdown δεν εφαρμόστηκε ούτε κατά προσέγγιση όπως το περσινό.

Απόδειξη είναι οι αριθμοί που δείχνουν μια αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη τη χώρα. -70% ήταν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε σχέση με την περίοδο πριν το πρώτο lockdown, ενώ στο +110% είναι η κυκλοφορία των οχημάτων τώρα, στο δεύτερο lockdown, σε σύγκριση με το πρώτο.

«Αυξήθηκε η κυκλοφορία των ΙΧ αλλά η συνολική κυκλοφορία μειώθηκε παραπάνω», λέει ο Γιώργος Γιαννής, καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια Κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι στο δεύτερο lockdown είναι περισσότεροι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα ΙΧ τους για να αποφεύγουν τα ΜΜΜ.

Διαφορά υπάρχει και στα οδικά ατυχήματα, αφού στο πρώτο lockdown μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα, ωστόσο στο δεύτερο lockdown αυξήθηκαν κατά 46% σε σχέση με το πρώτο lockdown.

«Οι λίγο πιο άδειοι δρόμοι οδήγησαν σε αυξημένες ταχύτητες και περισσότερα, αναλογικά, ατυχήματα», σημειώνει ο κ. Γιαννής.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 31/03/2021

Ελλάδα