Ελλάδα

«Εξιτήριο» από το lockdown – Η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής & οι σκέψεις των ειδικών

31.03.2021 | 00:40

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία θα αποφασίσει τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών.

«Θα μελετήσουμε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα και θα απαντήσουμε στο τι είναι ασφαλές να πραγματοποιηθεί, με ποιους όρους και πότε», σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Επιδημιολογικά η κατάσταση δεν είναι καλή», είπε από τη μεριά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι για να ανατραπεί χρειάζονται δραστικά μέτρα.

«Το να ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις 12 (σ.σ. Απριλίου) είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», τόνισε ο καθηγητής, κάτι που απομακρύνεται με τα τωρινά στοιχεία.

«Είμαι κάθετα αντίθετος στην έννοια του ανοίγματος», επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα δε θα έπρεπε να βρίσκεται καθόλου στη συζήτηση.

Καιρός, μεταλλάξεις, μαζικές συγκεντρώσεις και ενδοοικιακές μεταδόσεις είναι τα τέσσερα στοιχεία τα οποία οδηγούν την εξέλιξη της πανδημίας, με τον καθηγητή να δηλώνει ότι θα πρέπει να ελέγξουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού μέσα στα σπίτια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η πρόταση για άνοιγμα των μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, καθώς έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί ως ένα βαθμό η μετάδοση της νόσου.

«Η λογική μου είναι ανακατεύθυνση των επικίνδυνων επαφών, όχι άνοιγμα. Το άνοιγμα είναι λάθος μήνυμα», σημείωσε ο καθηγητής.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 31/03/2021

Ελλάδα