Ελλάδα

Ασφυξία στα νοσοκομεία – Εφιαλτική νύχτα με 233 εισαγωγές

31.03.2021 | 17:04 Eνσωμάτωση

Γροθιά στο στομάχι των υγειονομικών ήταν ο χθεσινός ιλιγγιώδης αριθμός των κρουσμάτων καθώς, γνωρίζουν πως σύντομα θα μεταφραστεί σε ανάλογες εισαγωγές οι οποίες χτες έφτασαν τις 233 μόνο στην Αττική.

Μόλις 2 κλίνες στις απλές κλινικές και 2 στη ΜΕΘ μένουν κενές σήμερα στο Σωτηρία.

Το 100% αγγίζει η πληρότητα της ΜΕΘ στο Θριάσιο με 6 διασωληνωμένους ασθενείς να παραμένουν εκτός εντατικής.

Μόλις 5 από τα συνολικά 48 κρεβάτια στην εντατική παραμένουν ελεύθερα στο Αττικόν ενώ, στην απλή κλινική υπάρχουν 40 κενές κλίνες για νέους ασθενείς.

Το μεγαλύτερο ωστόσο, αγκάθι για τους υγειονομικούς παραμένουν οι διασωληνωμένοι που δεν βρίσκουν κρεβάτι στην εντατική.

Στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα 2.097.

Νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2021 καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη με 535 νέες μολύνσεις.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Κοζάνη (167 κρούσματα). Δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε 5 εβδομάδες τα κρούσματα στην περιοχή εξαιτίας συρροών αλλά και συγκεντρώσεων στα σπίτια. Οριακή πλέον είναι η κατάσταση στο Μάματσειο νοσοκομείο.

Στην Αχαΐα, καταγράφηκαν χτες 135 κρούσματα, με τα νοσοκομεία της Πάτρας να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μόνο η κεντρική είσοδος θα λειτουργεί πλέον στο ΠΑΓΝΗ μετά τη συρροή μαμούθ με τα 41 κρούσματα σε ασθενείς, συνοδούς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε και στη Λάρισα ενώ στα εκατό κρούσματα κυμάνθηκαν και οι περιφέρειες Ηρακλείου (92) και Εύβοιας (80).

4.340 κρούσματα
2.097 Αττική
535 Θεσσαλονίκη
167 Κοζάνη
135 Αχαϊα
125 Λάρισα
92 Ηρακλείου

«Τα 4.340 χθεσινά κρούσματα θα μεταφραστούν σε 800 εισαγωγές»

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η κυρία Στυλιανή Συμπάρδη, Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής «Θριασίου».

Με σαφήνεια και θάρρος μιλά για την αδιάκοπη μάχη των γιατρών, την οριακή κατάσταση στο νοσοκομείο και κάνει μια σοκαριστική πρόβλεψη για τις εισαγωγές τις προσεχείς ημέρες.

«Το κάθε λεπτό το δικό μας είναι πολύτιμο και για τους ασθενείς μας και για τους συναδέλφους μας. Εμείς πρέπει να είμαστε εδώ, να είμαστε όρθιοι, να είμαστε γέροι, υγιείς, όλοι να έχουμε κέφι και να δουλεύουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει τόσα χρόνια.», ανέφερε αρχικά.

«Θα ήθελα ένα πράγμα να πω ότι εδώ και τρεις βδομάδες ζούμε έναν εφιάλτη στα νοσοκομεία της Αττικής. Εγώ θα μιλήσω μόνο για το Θριάσιο γιατί αυτή τη στιγμή το Θριάσιο παρότι έχει μια εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία έχουμε περιθάλψει περίπου χίλιους αρρώστους με covid 19 έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στους ώμους μας και γνώση και πραγματικά αυτή τη στιγμή αγκωμαχούμε να τα βγάλουμε πέρα.

Είναι πάρα πολύ το φορτίο είναι πολύ λίγοι οι συνάδελφοι που μπορούν να ανταποκριθούν σ αυτό το έργο και προσπαθούμε με αυτές τις δυνάμεις να κρατηθούμε όρθιοι και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Δυστυχώς όμως τα 4,5 χιλιάδες κρούσματα που ακούσαμε χθες θα μεταφραστούν περίπου στο 20% σε περίπου σε 800 εισαγωγές στο επόμενο δεκαήμερο. Καταλαβαίνετε τι φορτίο θα δεχτούν τα νοσοκομεία της Αττικής», τόνισε.

«Δεν έχουν πέσει εισαγωγές, δεν έχει πέσει η προσέλευση. Φανταστείτε ότι εμείς κάναμε 36 εισαγωγές στη γενική εφημερία μέχρα τις 8 η ώρα το πρωί. Αυτές οι εισαγωγές είναι περίπου το 30% από αυτούς που έρχονται.

Ξέρετε δηλαδή προσέρχονται πάρα πολύς κόσμος με covid 19 και δεν χρειάζεται να μπουν άμεσα. Αυτοί οι άνθρωποι βέβαια μπορεί να χρειαστεί να μπούνε σε δύο με τρία 24ωρα σε άλλα νοσοκομεία.

Αναφορικά στους γιατρούς που έχουν επιστρατευτεί τόνισε: «Χρειάστηκε βέβαια μια εβδομάδα περίπου για να μπορέσουν να ενταχθούν οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολύ φιλότιμο, έχουν πολλή θέληση, μας αγκάλιασαν και τους αγκάλιασαν. Όμως δεν φτάνουν ούτε και αυτοί.

Μην ξεχνάτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι περίπου δέκα χρόνια εκτός από νοσοκομειακή ιατρική δεν είναι τόσο απλό πράγμα να πάρεις έναν ιδιώτη και να το κάνεις νοσοκομειακό γιατρό. Δεν είναι καθόλου απλό πράγμα.

Άρα εδώ θα πρέπει να επιστρατευτούν όλες οι μάχιμες δυνάμεις, εφεδρείες, στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές. Πρέπει να επιστρατευτούν όλοι για τις τρεις επόμενες εβδομάδες θα ζούμε εφιάλτη όλοι μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Όποιος δεν το καταλάβει πρέπει να το έχει υπόψη του.», πρόσθεσε.

Ασφυκτική πίεση στο Ε.Σ.Υ

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία πρέπει να πω ότι Σισμανόγλειο και Ερυθρός τα οποία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομειακά COVID έχουν γεμίσει από ξαναρχίζει η πίεση στα άλλα νοσοκομεία.

Είδαμε τον Ευαγγελισμό, ακολούθησε χθες στο Θριάσιο σήμερα τη σκυτάλη πήρε το Λαϊκό νοσοκομείο. Το μεγάλο αγκάθι είναι η διασωληνωμένοι. Ο μεγάλος αγώνας είναι για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Γιατρούς στο Σωτηρία αναφέρουν ότι δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες διασωληνωμένος σε ασθενείς με το που θα φτάσουν στα ΤΕΠ με το που θα φτάσουν στα επείγοντα και τρέχουν να βρούνε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Λίγες ήταν το πρωί στο Σωτηρία οι απλές κλίνες και 2 οι κλίνες εντατικής θεραπείας,  ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία οι εντατικές είναι γεμάτες και δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται σε κοινό θάλαμο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 31/03/2021