Ελλάδα

Πλησιάζει η αρχή του τέλους για το lockdown

30.03.2021 | 16:42 Eνσωμάτωση

Self test και εμβόλια από την μία, φόβος για έκρηξη κρουσμάτων από την άλλη.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει δραστηριότητες και οι διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου., κάποιοι επιστήμονες όμως φοβούνται πως τα χειρότερα είναι μπροστά.

«Κάποια στιγμή θα δούμε το ζήτημα να επιτραπεί η διαδημοτική κυκλοφορία σε υπαίθριο χώρο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα».

Σειρά παίρνουν τα σχολεία, η κυβέρνηση προχωράει την τροπολογία για υποχρεωτικό self test για μαθητές φοιτητές, εκπαιδευτικούς, και λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία και ξατάζεται τελικά το άνοιγμα των σχολείων να γίνει ή στις 8 Απριλίου ή το αργότερο την Δευτέρα, 12 Απριλίου

Για το λιανεμπόριο οι προβλέψεις λένε πως η επιτροπή θα άνάψει το πράσινο φως για τα μικρά καταστήματα από τις 5 Απριλίου με μόνο περιορισμό τον αριθμό των πελατών εντός του καταστήματος βάσει τετραγωνικών. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον εμβολιασμό που θα δημιουργήσει τείχος ανοσίας

Γρίφος το άνοιγμα της εστίασης

Η εστίαση παραμένει γρίφος με το πιθανότερο σενάριο νμα λέει πως στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να μπει τέλοος και στην χρήση των sms

Κόντρα ειδικών και φόβος για έκρηξη 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 οι προβλέψεις για τα σημερινά στοιχεία είναι ακόμα χειρότερες και οι γιατροπι να προειδοποιούν για «ηφαίστειο που βράζει» στη πρωτεύουσα.

Οι διαφωνίες για το πώς πρέπει να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς δεν περορίζονται στην κυβέρνηση και τους γιατρούς. Διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν και μέσα στην επιστημονική κοινότητα.

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν στο facebook ο Μανώλης Δερμιτζάκης και ο Γιώργος Παυλάκης :

«Θα τα ξαναπώ έξω από τα δόντια και ας προσβληθούν μερικοί, ακόμα και «ειδικοί» που έχουν πάρει σβάρνα και προτείνουν την θεραπεία: Αφού οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα σπίτια, να βγούμε από τα σπίια στις πλατείες, δεν χρειαζόμαστε μέτρα, άρα λύσαμε το πρόβλημα.»

«Το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται.»

«Το ‘καψες!»

«Δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζεται με ευχολόγια.»

Ανεξάρτητα απόι τις διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως οι περισσότεροι γιατροόι δεν θεωρούν ώριμες τις συνθήκες για να ανοίξει η αγορά

Οι εντάσεις έρχονται την ώρα που νέα ανησυχτικά μηνύματα έρχονται από τα τρίκαλα αφου σε μεγάλο χωριό του Δήμου Πύλης σε 75 rapid tests που έγιναν το πρωί της Δευτέρας ανιχνεύτηκαν 11 κρούσματα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/03/2021