Πολιτική

Με «αγκάθια» ο δρόμος προς την χαλάρωση των μέτρων

30.03.2021 | 21:12 Eνσωμάτωση

Μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημοσιά ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.

Μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημοσιά ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.

“Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον καλό καιρό που έρχεται ενόψει της ελληνικής άνοιξης και του καλοκαιριού δηλαδή να διοχετεύσουμε τους πολίτες περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους και να διοχετεύσουμε της πολίτες εκεί που υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι.”

Την Τετάρτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αφού εξετάσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία θα κληθεί να απαντήσει και στο αίτημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων.

Στις 5 Μάιου το υπουργείο Παιδείας ζητά να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα λύκεια.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία υστέρα από αρνητικό σελφ τεστ το οποίο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα με ανοιχτό όμως και το σενάριο της παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου… Η πολιτική του ακορντεόν μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ότι θα ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτραπεί από αυτό το σαββατοκύριακο η μετακίνηση των πολίτων από δήμο σε δήμο και για δραστηριότητές σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση. Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Απρίλιου.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τα σελφ τεστ μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αποσυμπιέσουν σημαντικά το σύστημα υγείας που σήμερα βρίσκεται στο κόκκινο. Κατά την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής Τόμας Μπαχ τόνισε πως οι Έλληνες εμπιστεύονται τα εμβόλια.

Η διευρυμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή όπου και θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις της.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Η εκτίμηση των επιστημόνων, εκτίμηση που είναι σε γνώση της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα θα έχουμε από 8 έως 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε από την επόμενη δευτέρα ενδεχομένως ή τρίτη όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας,  θα ξεχάσουμε τα 2 3.000 ή τέσσερις σήμερα που είναι ρεκόρ και θα έχουμε άλλα δεδομένα.

Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο, εδώ θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας πια σε αυτό το νέο μοντέλο.

Το νέο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχει μέτρα αποσυμπίεσης . Θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, σιγά σιγά θα ανοίξει και η εστίαση μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Θα έχουμε τώρα μικρότερη βαρύτητα στον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν θα κοιτάμε πια τον αριθμό θα είναι τα ποιοτικά του στοιχεία.

Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες και προστατευμένες πια από την επόμενη περίοδο.

Έτσι λοιπόν εδώ τώρα η συμβολή των σελφ τεστ που αλλάζει όλο αυτό το νέο μοντέλο θα έχει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, θα είναι πάρα πολύ υψηλός δεν θα πρέπει να τρομάξει αυτό, ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών κάτι που αλλάζει την εξίσωση καθώς θα έχουμε και καλύτερη ιχνηλασιμότητα.

Αύριο το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμώξεων στο σύνολό της, στην ολομέλεια της, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA οι ανακοινώσεις θα γίνουν αργά το απόγευμα στη συνηθισμένη ώρα ή την πέμπτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/03/2021