Ελλάδα

Σφυροκοπά τις ΜΕΘ ο κορωνοϊός – Ρεκόρ 706 διασωληνωμένων

26.03.2021 | 16:50 Eνσωμάτωση

Με τα μάτια στραμμένα στις ΜΕΘ βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, εκεί όπου δίνεται η μεγαλύτερη μάχη για να κρατηθεί το σύστημα υγείας όρθιο.

Το αρνητικό ρεκόρ με τους 706 διασωληνωμένους, που ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας, αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικό, αφού πλέον οι ασθενείς είναι περισσότεροι από τις κλίνες των ΜΕΘ.

Δύο μόλις κρεβάτια υπάρχουν κενά από τα συνολικά 58 στον Ευαγγελισμό με τη χθεσινή εφημερία να ολοκληρώνεται με 42 εισαγωγές.

Με 100% πληρότητα εδώ κι ένα μήνα αρχίζουν και τελειώνουν οι εφημερίες στο Θριάσιο.

Ελαφρώς μειωμένες ήταν χτες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής ωστόσο, η πίεση του προηγούμενου διαστήματος, θα αργήσει να αρχίσει να εκτονώνεται.

Χτες στο Αττικόν έγιναν 55 εισαγωγές ασθενών covid όταν στις προηγούμενες εφημερίες οι εισαγωγές έφταναν τις 90. Αυτή η μείωση στις εισαγωγές ωστόσο, αναμένεται να μεταφραστεί σε αποσυμπίεση των ΜΕΘ μετά από 20 ημέρες.

315 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Το σφοδρό κύμα του Νοέμβριου απέδειξε πως ο παράγοντας Χ για τη διαχείριση της πανδημίας είναι οι διασωληνωμένοι και η δυνατότητα εύρεσης κρεβατιού στη ΜΕΘ.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν η μείωση στις εισαγωγές σηματοδοτεί και την πολυπόθητη επιπεδοποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής στο Θριάσιο, περισσότεροι από 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 500 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής κλινικής. Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές και ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).

Ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες και για τα ορθοπεδικά περιστατικά ξεπερνά τα δύο έτη. Παρόμοιοι είναι οι χρόνοι αναμονής για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών.

Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει για την χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και ογκολογικών περιστατικών, όπου συχνά οι θεράποντες γιατροί κυριολεκτικά «παρακαλούν» για να διατεθεί χειρουργική αίθουσα.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου χειρουργικές αίθουσες μετατρέπονται σε ΜΕΘ, ενώ στη μάχη καλούνται και μαίες, οι οποίες δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, έγινε παρέμβαση του υπουργείου παιδείας για να ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο η επιτροπή αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και ζητάει να γίνονται rapid test. Δεν μπορούν να προχωρήσουν στο άνοιγμα, αν δεν υπάρχει ασφάλεια.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 26/03/2021