Ελλάδα

Ποια είναι τα πρόβληματα που προκύπτουν στους φαρμακοποιούς με τη δωρεάν παροχή των τεστ κορωνοϊού

22.03.2021 | 17:21

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής παραθέτοντας μια σειρά από προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την παροχή δωρεάν covid tests.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για rapid test για κορωνοϊό στα φαρμακεία έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους φαρμακοποιούς, που θέτουν θέμα ασφάλειας στις περιπτώσεις που χρειαστεί να κάνουν τεστ στα φαρμακεία.

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο κ. Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής διευκρίνισε αρχικά ότι το τεστ θα είναι δωρεάν για τους πολίτες με μηδενική επιβάρυνση. Και ανέφερε ότι αυτό που ζητούν οι φαρμακοποιοί είναι «το ελάχιστο όσον αφορά την τιμή του».

Όπως ανέφερε πέρα από το θέμα τις τιμής και του κόστους έχουν προκύψει σήμερα «πράγματα πολύ σοβαρότερα».

«Αυτό που ήταν μέχρι χθες είναι το γεγονός ότι επί πάρα πολύ καιρό τώρα, επί μήνες τώρα, το φαρμακείο έχει πάρα πολλά πράγματα υποστεί απέναντι στην πανδημία. Δουλεύουμε με πολύ κακές συνθήκες αλλά παρόλα αυτά δουλεύουμε. Θα έλεγα λοιπόν όμως ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δίνουμε δωρεάν τα φάρμακα υψηλού κόστους στον ΕΟΠΥ , πληρώνουμε υπαλλήλους πληρώνουμε τον ιδιωτικό μας χώρο, γιατί πρόκειται περί ιδιωτικού χώρου, δεν είναι κρατικός χώρος.

Και ξέρετε πολύ καλά ότι αν κάποιος θέλει να τον εκμεταλλευτεί να περάσουμε εκ του φαρμακείου με ένα ένα οποιοδήποτε προϊόν πολύ δε περισσότερο αν είναι τόσο πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον τα έξοδα αφορούν αυτό το προϊόν. Λέμε λοιπόν πόσο κάνει το προϊόν αυτό. Δύο ακόμα  2,2 ευρώ.

Εμάς θα μας δώσει η πολιτεία για κάθε ένα που θα δίνουμε προσέξτε που θα δίνουμε άντε 30 λεπτά, 20 λεπτά αλλά νομίζω ότι η πολιτεία ο κόσμος. Αυτό απλώς για τη χρησιμοποίηση όλου του συστήματος που είναι πάρα πολύ πολύπλοκο για τα φαρμακεία, να παίρναμε κωδικούς , να παίρναμε τα μητρώα των ασθενώ,ν να καταγράφουμε παίρνει όλα αυτά τα πράγματα. 30 λεπτά δεν είναι πολύ.», τόνισε αρχικά για να περιγράψει στη συνέχεια το σοβαρό θέμα ασφάλειας που προκύπτει.

« Φανταστείτε ότι φοράτε τη μάσκα, πάτε στο φαρμακείο, μπαίνετε μέσα και λέτε θέλω να μου κάνεις  το τεστ γιατί είμαι ηλικιωμένος. Ο ασθενής θα βγάλει τη μάσκα του, θα τη βάλει κάτω και θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτή τη διαδικασία… Αποδεικνύεται μετά από 15 λεπτά ότι το τεστ είναι θετικό. Τι κάνουμε; έχουμε ένα μπαστούνι,  έχουμε ένα προϊόν το οποίο αν έχει μέσα τον ιό, αυτό τι το κάνουμε; το δίνουμε στον ασθενή και του λέμε πήγαινε και πέταξε στα σκουπίδια; το δίνουμε και του λέμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία; Τι θα κάνουμε;», εξέφρασε ο κ. Λουράντος.

«Το θέμα είναι το εξής ότι έχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε ο κόσμος απέξω βλέπει ότι υπάρχει ένας θετικός στον ιό μέσα στο φαρμακείο που αναπνέει οι ασθενείς χωρίς μάσκα για να του πάρουν με όλη αυτή τη διαδικασία και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 22/03/2021

Ελλάδα