Υγεία

Κορωνοϊός, εμβόλιο και εγκυμοσύνη

22.03.2021 | 18:47

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος αναπαραγωγής, Επιστημονικός Συνεργάτης IVF ΜΗΤΕΡΑ & ΥΓΕΙΑ IVF Athens.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να κάνει μια γυναίκα που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ο κ. Κελλάρης τόνισε πως: «Δεδομένου του γεγονότος ότι όλα τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν έχουν μια δεδομένη ανησυχία λόγω της κατάστασης λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας την οποία βιώνουμε όλοι μαζί.  Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε τον κόσμο και τις έγκυες αλλά αυτές που επιθυμούν να κυκλοφορήσουν.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ στα αρχικά στάδια οι οδηγίες οι οποίες είχαμε ήταν αποτρεπτικές στο να εμβολιάζονται, αυτή τη στιγμή έχουν αλλάξει τα δεδομένα, γιατί όσο προχωρά η διαδικασία συλλέγουμε όλο και δεδομένα άρα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε από την επιστημονική κοινότητα και αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι όλες οι γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να μείνουν έγκυες ,προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει την πρώτη δόση και μετά καταλαβαίνουν ότι είναι σε εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψουν την εγκυμοσύνη μπορούν να συνεχίσουν απλά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα την κάνουν μετά της εγκυμοσύνης, ενώ το τρίτο δεδομένο είναι ότι πλέον όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί η οδηγία που δίνουν είναι ότι οι έγκυες μπορούν να διαλέξουν αν εμβολιαστούν.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι έγκυες οι οποίες δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και είναι ενάντια στην πανδημία νοσηλευτικό προσωπικό και τα λοιπά μάλλον πρέπει να εμβολιάζονται, υπό την έννοια ότι είναι ασφαλείς και να μην διατρέχουν κανένα κίνδυνο μετάδοσης ή να νοσήσουν οι ίδιες».

«Αν λάβουμε γνώση τα δεδομένα τα οποία αναφέρουν στην Αμερική ότι 300 με 500.000 λιγότερα παιδιά θα γεννηθούν μέσα εν μέσω πανδημίας, συνταρακτικό νούμερο, ενώ επίσης στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν 6,5% πτώση στις γεννήσεις», τόνιε.

Σχετικά με το αν είναι πιθανό να μεταδίδεται ο κορωνοϊός στο έμβρυο και τι γίνεται στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης ανέφερε πως: «Οι μελέτες οι οποίες είναι παγκόσμιες και μας δίνουν στοιχεία αλλά και από την Ελλάδα στοιχεία από τις πανεπιστημιακές κλινικές, μας δείχνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαμε κάθετη μετάδοση έτσι ονομάζεται αυτό από τη μητέρα στο νεογνό ενώ κυοφορούσε. Άρα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Ενώ όσον αφορά μια σειρά 17 χιλιάδων περιστατικών τα οποία από τη σουηδική εταιρεία μαιευτικής γυναικολογίας αναφέρθηκαν, έδειξαν ότι καμία στατιστική διαφορά δεν είχαν αυτές οι έγκυες σε σχέση με τις άλλες δεν διατρέχουν κάποιον περισσότερο κίνδυνο.

Αρα δεν γίνεται κατά τη μετάδοση. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται αυτή τη στιγμή ένα περιστατικό το οποίο μάλλον μεταδόθηκε κάθετα από την ομάδα των νεογνών.»

Ενώ αξίζει να αναφερθεί στις γυναίκες που είναι έτοιμες να γεννήσουν ότι δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική η νόσησει από κορωνοϊό.

Αναφορικά στις εξωσωματικές. Τόνισε πως: «η εθνική αρχή έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι γυναίκες να μην σταματάνε τις θεραπείες, γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος για αυτές τις γυναίκες και πρέπει να κινούνται ταχύτατα, οπότε όλες αυτές οι γυναίκες κάνουν τεστ κορωναϊού 48 ώρες πριν την ωολειψία. Το ένα κομμάτι της εξωσωματικής, ενώ όταν είναι να κάνουν κατά εμβρύου μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων πάλι προσέρχονται για να κάνουν 48 ώρες μετά άρα είναι τελείως ασφαλή.

Μάλιστα η μέθοδος συμπληρώνουν και ειδικά ερωτηματολόγια ούτως ώστε να υπάρχει το ειδικό υλικό το οποίο χρειαζόμαστε για να αναλύουμε στην πορεία.»

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 22/03/2021

Υγεία