Ελλάδα

Σε επεξεργασία το θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

03.03.2021 | 14:26

Αποφασισμένη να ανοίξει και στην Ελλάδα την αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι η κυβέρνηση, εξέλιξη που κινητοποιεί το ενδιαφέρον ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και διεθνών ομίλων.

Είναι το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη. Οι παράκτιες αιολικές μονάδες θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, καθώς είναι μια πηγή καθαρής ενέργειας που δεν κοστίζει πολύ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε χθεσινή του διαδικτυακή συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε πως η χώρα μας διαμορφώνει ήδη θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο.

«Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να προωθήσει την καινοτομία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υπεράκτια πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα λεγόμενα “πράσινα” λιμάνια και ναυπηγεία, οι θαλάσσιες μεταφορές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης» σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στο υδρογόνο, το ναυτιλιακό καύσιμο του μέλλοντος, ως ένα από τα επόμενα δυνατά επενδυτικά στοιχήματα, προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση που προκαλούν τα πλοία καθώς αρκετά κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Από πλευράς τους ειδικοί τονίζουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης θαλάσσιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεδομένου ότι μέχρι το 2050 έως και το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορεί να παράγεται από υπεράκτιες πηγές.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/03/2021

Ελλάδα