Ελλάδα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις Μ.Ε.Θ – Ξεμένει από κλίνες η Αττική

02.03.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Με μόλις 19 διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Αττική με τα νοσοκομεία να έχουν κυριολεκτικά φρακάρει. Γιατροί και νοσηλευτές ζουν με την αγωνία πως θα βγουν οι εφημερίες ενώ το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο 3 νοσοκομεία θα μετατραπούν αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID το ίδιο θα συμβεί και σε ολόκληρες κλινικές. Την ίδια ώρα ο δείκτης μεταδοτικότητας από το 4 που είναι το επίπεδο συναγερμού έχει αγγίξει το 6,6%. Στην εξάπλωση της Βρετανικής μετάλλαξης απέδωσε τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ο Κυριακος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Σωτηρία.

Τις τελευταίες εφεδρείες επιστρατεύουν τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τα covid περιστατικά, άγγιξε το 92%.

Το μεσημέρι το πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΑΒ έδινε μόλις 19 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας για περιστατικά κορωνοϊού, στην Αττική. Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο και Ασκληπιείο, δεν είχαν ούτε μία κενή κλίνη στις 3 το μεσημέρι.

Στη σωτηρία χθες μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί καλύφθηκε και αυτή.

Μόλις ένα κενό κρεβάτι για τα covid περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας και στο Γεννηματάς.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, για κάθε εξιτήριο που δίνεται από τα νοσοκομεία αναφοράς, γίνονται 4 εισαγωγές νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500. Από αυτούς, πάνω από 1.100 είναι σε απλές κλινικές κορωνοϊού ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 250.

Τις τελευταίες ώρες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Υγείας είναι συνεχείς, καθώς το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

«Οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν τον είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Τη μετατροπή απλών κλινικών σε κλίνες ειδικά για ασθενείς με κορωνοϊό, με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων, εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, ενώ εφόσον χρειαστεί ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία θα αλλάξουν προσωρινά χαρακτήρα, για τη νοσηλεία αποκλειστικά covid περιστατικών, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες θα αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας για τους non covid ασθενείς.

Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες σε κοντινά στην Αττική νοσομομεία, ενώ το ΕΣΥ αναμένεται να ενισχυθεί και με 18 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας από δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/03/2021