Οικονομία

Μειωμένα έσοδα κι αποθεματικά πιέζουν για άνοιγμα της οικονομίας

02.03.2021 | 21:56 Eνσωμάτωση

Το άνοιγμα στις 16 του μηνός είναι πια και το μόνο ανεκτό σενάριο για την οικονομία. Ένα πιθανό γενικό lockdown στοιχίζει πάνω από 500 εκατ. την εβδομάδα.

Στη ζυγαριά των αποφάσεων της κυβέρνησης για την πανδημία αρχίζει να βαραίνει έντονα η οικονομία.  Με τα τωρινά δεδομένα και μόνο για την Αττική και το λιανεμπόριο κλειστό είναι 200.000.000. Αν βάλουμε εστίαση και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 400 εκατομμύρια την εβδομάδα.

7,5 δις είχαν προϋπολογιστεί για τον Covid για το 2021 συν 4 δις αποθεματικό. Αυτά έχουν δοθεί ή έχουν προϋπολογιστεί που θα δοθούν. Άρα αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν, επαρκούν ως 15 μαρτίου.

Αν χρειαστεί να υπάρξει νέα παράταση στο lockdown για την οικονομία θα σημαίνει νέα δανεικά, νέα επιβάρυνση, χειρότερη κατάσταση στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Η πραγματική οικονομία μαστίζεται, χάθηκαν 41 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 από την αγορά, από το λιανεμπόριο, από την εστίαση, από τα καταλύματα και η ζημιά συνεχίζεται και το 21…

Χάνουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ η αγορά, οι επιχειρήσει,ς οι εργαζόμενοι, οι έλληνες πολίτες. Δυόμισι δις το μήνα, από όλους τους τομείς, είτε είναι ανοιχτοί, είτε είναι κλειστοί, γιατί και οι ανοιχτοί τομείς επιβαρύνονται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η κατανάλωση.

Κι αυτό έχει ημερομηνία λήξης δεν μπορώ να πάμε για πάντα με ένα τέτοιου είδους lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/03/2021