Οικονομία

Τι ισχύει για αναστολές, «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», εστίαση: Διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες

03.02.2021 | 08:12 Eνσωμάτωση

Ημέρα πληρωμών η 4η Φεβρουαρίου, καθώς κατατίθεται το επίδομα των 534 ευρώ για τις αναστολές του Ιανουαρίου. Ακόμα πληρώνονται όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συνεργασία» τον Δεκέμβριο, όπως επίσης και η αναλογία δώρου Χριστουγέννων. Επίσης πληρώνονται και οι αποζημιώσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού, εφόσον έχουν κάνει εγγραφή στο μητρώο καλλιτεχνών έως τις 10 Ιανουαρίου.

Ανοίγει σήμερα στις 10:00 η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τις πολυκατοικίες σε όλη την επικράτεια. Η αίτηση υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο/διαχειριστή της πολυκατοικίας. Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα επιμέρους διαμερίσματα. Μέσα στο χρόνο αναμένεται ένα δεύτερο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η φορροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ, η οποία υποστήριξε ότι η δεν είναι τυχαίο που η έναρξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έρχεται την ίδια στιγμή με την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, η οποία είναι απαραίτητη σε ενδεχόμενη αλλαγή, μεταβολή ή συμβολαιογραφική πράξη.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υποστήριξε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γίνει οι πληρωμές από το κράτος για το 50% του 40% της απώλειας του ενοικίου.

Τη δική της καταγγελία έκανε γυναίκα συνταξιούχος, η οποία προσπαθεί εδώ και δυο μήνες να περάσει από την επιτροπή αναπηρίας προκειμένου να λάβει το επίδομά της, ωστόσο καθώς αυτή παραμένει κλειστή λόγω κορωνοϊού, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και στο χώρο της εστίασης. Ο εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας εστίασης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Κουδούνης, μίλησε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στον οποίο έχουν καταλογιστεί πολλές ευθύνες για την διασπορά του κορωνοϊού.

«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα της εστίασης», δήλωσε και υποστήριξε πως ένα κατάστημα εστίαση δεν είναι μόνο τα ενοίκια και το προσωπικό, αλλά περιλαμβάνει πολλά ακόμα έξοδα, όπως ΔΕΚΟ, τέλη, πνευματικά δικαιώματα, σεκιούριτι, παραγγελιοληψία.

Αυτό που ζητάει ο κλάδος είναι δομικές αλλαγές και μια σοβαρή κουβέντα εξορθολογισμού του γιατί στην πορεία θα ανακύψουν πολλά προβλήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 03/02/2021