Υγεία

Τρομάζουν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

02.02.2021 | 20:18 Eνσωμάτωση

Στην αλυσίδα των δυσάρεστων εκπλήξεων που επιφυλάσσει καθημερινά η πανδημία στους λοιμωξιολόγους, ήρθε προστεθεί μία νέα μετάλλαξη στη Βρετανία, που είναι κατά πολύ ανθεκτικότερη από την κλασική πλέον βρετανική παραλλαγή του ιού.

Η ταχύτητα μετάδοσης των παραλλαγμένων στελεχών και η ανθεκτικότητα ορισμένων εξ αυτών στα υπάρχοντα εμβόλια αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που προκαλούν φόβο σε ειδικούς αλλά και κυβερνήσεις.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλάζουν τα δεδομένα πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Ήδη στη Βρετανία εντοπίστηκαν 11 ασθενείς που προσβλήθηκαν απο στέλεχος του ιού, που μοιάζει με αυτό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, αλλά αποτελεί ανθεκτικότερη μορφή της βρετανικής μετάλλαξης.

Οι προβλέψεις των ειδικών για τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας εξαιτίας και των μεταλλάξεων προκαλούν μούδιασμα.

«Τρέχει» η μετάλλαξη

Ο ρυθμός μετάδοσης της βρετανικής παραλλαγής του ιού τρομάζει. Το μεταλλαγμένο στέλεχος «τρέχει» ήδη στην κοινότητα με ταχύτητα έως και 74% μεγαλύτερη του πανδημικού στελέχους.

Ακόμη πιο επιθετική εκτιμάται πως είναι η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή, από την οποία προσβλήθηκαν ήδη δύο ιερείς στη Θεσσαλονίκη.

«Μπορεί να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη αποκτήσει ανοσία κι αυτό σημαίνει ότι ήδη όλος ο πληθυσμός είναι διαθέσιμος» σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εάν τα επιδημιολογικά μοντέλα επιβεβαιωθούν, η πίεση στο σύστημα υγείας σύντομα θα είναι αφόρητη…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο η μετάλλαξη«μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών».

Στην Πάτρα, μία από τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, οι νοσοκομειακοί γιατροί προετοιμάζονται ήδη για το χειρότερο σενάριο.

Μόνο «όπλο» το εμβόλιο

Καθώς οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται, η ανάγκη για απαντήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

«Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κυρίως της Pfizer και λιγότερο της Moderna καλύπτουν αυτά τα στελέχη αποτελεσματικά» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε ποσοστό 49% και 57%, αντίστοιχα, προστατεύουν έναντι της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης τα εμβόλια των Novamax και Janssen. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα της Novamax ανέρχεται στο 85,6%, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τη Janssen.

«Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι και οι τρεις εταιρίες αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή εναλλακτικά εμβόλια απέναντι στο νέο στέλεχος» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως φαίνεται η «μαχή» των επιστημόνων στα εργαστήρια και τα νοσοκομεία για την καταπολέμηση του ιού θα είναι σκληρή και δεν αποκλείεται να πάρει πολύ καιρό ακόμη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/02/2021