Ελλάδα

Κορωνοϊός : «Κόκκινος» συναγερμός από τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στην Ελλάδα

26.01.2021 | 16:51 Eνσωμάτωση

Eυρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, από την Κρήτη έως τα βόρεια της χώρας.

Τρία επιβεβαιωμένα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εντόπισε το εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πλέον τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι 62 σε όλη την χώρα και ο φόβος διασποράς βαζει τους επιστήμονες σε συναγερμό καθώς τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού βρίσκονται από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

Χαμός στους δρόμους και στα ΜΜΜ

Η εικόνα από την περιοχή του Χίλτον στις 7.30 το πρωί είναι αποκαλυπτική. Μποτιλιάρισμενα αυτοκίνητα όσο πιάνει το μάτι.

Η κάμερα του Live News μπήκε στα λεωφορεία που κινούνται στην οδό Πατησίων. Και εδώ οι αποστάσεις είναι αδύνατον να κρατηθούν.

Τα τρικ που επιστρατεύουν οι πολίτες για να μειώσουν την πιθανότητα να κολλήσουν στο λεωφορείο είναι να ανοίγουν τα παράθυρα, να κάθονται όσο μπορούν πιο μακριά από την πόρτα που μαζεύεται κόσμος και να περιμένουν αν είναι δυνατόν το επόμενο λεωφορείο.

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, κρούει από την μεριά του καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως ελπίζει να μην είναι παροδική η ύφεση που έχουμε και μετά τις εικόνες συνωστσισμού να γυρίσουμε σε αριθμούς τρόμου

Από την μεριά της η Ματίνα Παγώνη είναι βέβαιη πως δεν θα κάνουμε ούτε Πάσχα.

Αλαλούμ με τα SMS

Να καμφθούν οι αντοιδράσεις της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων ζήτάει ο Μανώλης Δερμιτζάκης για να μην γίνεται κατάχρηση των SMS και αυξάνεται ο συνωστισμός.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όλα θυμίζουν κανονικότητα. Η κίνηση και οι ουρές συγκρίνονται μόνο με τις ημέρες πριν τον κορωνοιό. Κάποιοι λένε πως φοβούνται μηπως ξανακλείσουν τα μαγαζιά και άλλοι κάνουν γρήγορα αγορές και βιάζονται να ξαναστείλουν SMS.

Η κυβέρνηση παράλληλα βάζει κόφτη στις συγκεντρώσεις με όριο τα 100 άτομα αριθμός όμως που σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην συγκέντρωση ανθρώπων σε εμποριοκούς δρόμους.

Σπεύδουν οι πολίτες για να αγοράσουν κολχικίνη

Στα φαρμακεία, οι πολίτες σπεύδουν τις τελευταίες μέρες για να αγοράσουν κολχικίνη, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν προσοχή.

Το νέο φάρμακο υπόσχεται να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη, όσους έχουν την κατάσταση που τους επιτρέπουν να το πάρουν και όσους θα κρίνει ο γιατρός τους πως πρέπει να το πάρουν.

Από τη μεριά του ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει.

Η κατανομή των κρουσμάτων της μετάλλαξης

  • 24 στην Αθήνα, αρκετά ορφανά
  • 9 στο Ηράκλειο
  • 1 στη Θεσσαλονίκη
  • 1 στη Χαλκιδική
  • 1 στην Πιερία
  • 1 στην Πτολεμαϊδα
  • 26 στις πύλες εισόδου της χώρας

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα είναι ευρεία, ενώ θα δούμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σήμερα.

Από το Ντουμπάι τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Κρήτη

Δύο από τα εννιά μεταλλαγμένα κρούσματα στην Κρήτη έχουν άμεση σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ταξίδεψε πρόσφατα στο νησίαπό Ντουμπάι. Πρόκειται για αεροσυνοδό, η οποία εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βρέθηκε στην Κρήτη, για να επιστρέψει σπίτι της.

Η γυναίκα μετέφερε τον μεταλλαγμένο ιό στους γονείς της, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ σε σταθερή κατάσταση.

Η συγκεκριμένη πτήση (Αθήνα – Βεγγάζη – Ντουμπάι) έγινε εστία υπερμετάδοσης του ιού καθώς εννιά από τα δέκα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κρήτη υπάρχουν 40 ύποπτα κρούσματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, κάποια μάλιστα από τον Νοέμβριο.

Μόλις τις μισές δόσεις θα παραδώσει στην Ελλάδα η AstraZeneca

Bάσει του αρχικού σχεδιασμού, προβλεπόταν ότι η χώρα μας θα έπαιρνε 500.000 εμβόλια από την AstraZeneca τον Ιανουάριο και άλλες 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο

Με τα νέα δεδομένα, με την καθυστέρηση του εμβολίου της βρετανικής εταιρείας, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 410.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 26/01/2021