Υγεία

Κορωνοϊός: Ποια είναι η κολχικίνη, το νέο φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό

24.01.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Ένα νέο όπλο κατά του κορωνοϊού μπήκε πλέον στον πόλεμο για την πανδημία.

Ο λόγος για την κολχικίνη, το φθηνό χάπι που βρίσκουμε στο φαρμακείο με συνταγή γιατρού.

Η κολχικίνη πήρε το πράσινο φως από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και πλέον εντάσσεται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid -19. Η είδηση οδήγησε πολλούς στην αναζήτηση του σκευάσματος στα φαρμακεία.

Τα αποτελέσματα των μελετών είναι εντυπωσιακά και πλέον το φάρμακο θα χορηγείται και σε  ασθενείς που δε νοσηλεύονται, υπό μορφή χαπιού, μόνο με ιατρική συνταγογράφηση και εφόσον ο ασθενής έχει βρεθεί θετικός στον ιό με μοριακό τεστ.

Σύμφωνα με μελέτη Καναδών στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, η χορήγησης της κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19 μείωσε κατά 44% την θνητότητα, κατά 25% τις νοσηλείες, αλλά και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών.

Ποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν κολχικίνη

Πρώτοι εντόπισαν τα οφέλη της κολχικίνης οι Έλληνες επιστήμονες. Η ομάδα των Ελλήνων γιατρών, γνωστοί και ως «Grecco 19», με τις μελέτες τους έφεραν την ελπίδα στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού.

Το σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη στα περισσότερα φαρμακεία, ενώ ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα οφέλη του φαρμάκου, τονίζονται ότι ο ασθενής θα μπορεί να το λαμβάνει μόνο έπειτα από ιατρική συνταγή.

Ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω της κολχικίνης

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο μέλος της επιτροπής που έτρεξε το θέμα από την πρώτη μέρα ο καρδιολόγος, κ. Δημήτρης Βραχάτης, για το θέμα της κολχικίνης.

«Η κολχικίνη είναι μία από τις θεραπείες που θα χρησιμοποιηθούν από εδώ και στο εξής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο και προσπαθούμε με αυτήν να μετριάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στον ιό», είπε ο κ. Βραχάτης.

«Ο γιατρός, για ανθρώπους που δεν χρειάζονται νοσηλεία αλλά νοσούν, θα κάνει συνταγογράφηση για την κολχικίνη για νοσηλεία κατ’ οίκον. Μαζί με τις μάσκες είναι το δεύτερο πιο φτηνό προϊόν που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά του ιού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/01/2021