Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές: Πώς προσέρχεται η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία

24.01.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη με θέα τον Βόσπορο ξεκινούν μετά από 4 χρόνια οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Άγκυρα αναμένεται να θέσει μια σειρά θεμάτων, από την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών μέχρι και την μουσουλμανική ελληνική κοινότητα, ενώ η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το μόνο θέμα για διάλογο είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στις δυο κορυφές του τραπεζιού όπου θα γίνει ο 61ος γύρος των διερευνητικών ανάμεσα στις δυο πλευρές θα κάθονται δυο έμπειροι διπλωμάτες. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Ένας διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία καθώς συμμετέχει στις διερευνητικές συζητήσεις από το 2010. Βαθύς γνώστης των ελληνοτούρκικων θεμάτων έχει διατελέσει και διοικητής της ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 1999 έως το 2004.

Απέναντί του θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ. Βρίσκεται στο διπλωματικό σώμα από το 1999 και γνωρίζει από τις θέσεις που είχε καλά την ελληνική διπλωματία. Αποφεύγει της εθνικιστικές κορώνες και θεωρείται ένας πολίτικος με έντονο ευρωπαϊκό προφίλ.

Οι προσδοκίες για κάποια θεαματική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μικρές, ενώ οι Έλληνες διπλωμάτες καλούνται να διαχειριστούν προσεκτικά την κατάσταση καθώς κάνεις δεν αποκλείει την προσπάθεια της Άγκυρας να οδηγήσει σε ναυάγιο τον διάλογο κατηγορώντας την Αθήνα.

Αντιδράσεις για Σαμαρά

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο μεταξύ και η συνέντευξη Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή όπου ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται κατά των διερευνητικών επαφών, διαφωνεί με ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη και προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία. Έντονες οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου και θα συμμετάσχει Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ.

Στο προεδρικό γραφείο στο Ντολμά Μπαχτσέ η συνάντηση για τις διερευνητικές

Περί τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας έφτασε η ελληνική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τελικά οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθούν στο προεδρικό γραφείο που βρίσκεται στο Ντολμά Μπαχτσέ, γεγονός που δείχνει την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να δώσει περισσότερο κύρος στη συνάντηση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/01/2021