Ελλάδα

Πυρετώσεις προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου

14.01.2021 | 21:30

Με πολλά ερωτήματα να παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάντητα, όπως αν θα υπάρξει γεωγραφικός ή και χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο. Οι τελικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν αύριο το απόγευμα μετά τη σύσκεψη των επιστημόνων, η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπει αυτό το βήμα χαλάρωσης.

Η Όλγα Ζησιμάτου αποστειρώνει ένα πουκάμισο, πριν το βάλει στις κρεμάστρες στο κατάστημά της. Μια διαδικασία που επαναλαμβάνει πριν και μετά από κάθε δοκιμή στα ρούχα που επιλέγουν οι πελάτισσές της.

Περιμένει τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα με ραντεβού μέσα στο κατάστημα τη Δευτέρα αλλά τα ερωτήματα των καταναλωτών είναι πολλά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, οι καταναλωτές θα αποστέλουν μήνυμα με τον αριθμό 2 στο 13033 αλλά δεν θα έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν εκτός του δήμου όπου διαμένουν, για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Κάθε πολίτης θα έχει στη διάθεσή του 3 ώρες από την στιγμή που θα στείλει το sms μέχρι και την επιστροφή του στην οικία του.

Οι πληροφορίες για το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης και προτείνει στους επιστήμονες, αναφέρουν ότι κάθε πελάτης μπορεί να παραμείνει μέσα σε ένα κατάστημα όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις αγορές του, όμως το σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί με ακρίβεια.

Περισσότερες διευκρινίσεις πρέπει να δοθούν για τη διαδικασία της αγοράς ρούχων και παππουτσιών, όπως πόσα προϊοντα μπορει να δοκιμάσει κάθε πελάτης, υπό ποιες προΫποθέσεις ασφαλείας αλλά και πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μεσα στο κατάστημα.

Η κυβέρνηση βασίζεται στην επιδημιολογική εικόνα της ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη ευρώπη, όπως απότυπώνεται στο χάρτη του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψησ νοσημάτων

Εκτός από την Ελλάδα, την Φινλανδία και την Ισλανδία, που είναι χρωματισμένες «πορτοκαλί» όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Μάλιστα, οι μόνες ευρωπαϊκές πράσινες περιοχές, είναι η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά και τη συνεδρίαση των επιστημόνων, θα έχουν όλα απαντηθεί. Οι επαγγελματίες, πάντως, ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα άνοιγμα που, πάντως, δεν θα είναι πανηγυρικό.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/01/2021

Ελλάδα