Ελλάδα

Νέο επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε αλιευτικό

14.01.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Tα περί "γαλάζιας πατρίδας" επαναφέρει κυρίες και κύριοι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν - λίγες ημέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές. Και ενώ η Αθήνα επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους, η Άγκυρα επιδίδεται σε νέα επικίνδυνα παιχνίδια στα Ίμια με τουρκική ακταιωρό να πλησιάζει σχεδόν σε σημείο επαφής ελληνικό αλιευτικό σκάφος.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία επανέρχεται στις προκλήσεις με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό στην περιοχή των Ιμίων.

«Θα τους κράξω τους κ…τουρκαλάδες ρε! Δες τι κάνουν τις πουτ… εκει πάλι πρωί πρωί να πούμε… έρχεται από την πλώρη του καϊκιού στο ένα μέτρο ρε μάγκες. Δες τι κάνει! Δες εδώ! Ένα αρχ… Δες εδώ ένα μαλ…. Ε ωρε παιδιά! Της πουτ… ο γιος!»

Η τουρκική ακταιωρός πλησιάζει σχεδόν σε σημείο επαφής με ελληνικό αλιευτικό απειλώντας να το βυθίσει ενώ στην συνέχεια σκάφος του λιμενικού που αν και υστερεί σε μέγεθος ορμά και μπαίνει στη μέση για να προστατέψει τους ψαράδες.

Οι τουρκικές προκλήσεις όμως σήμερα δεν σταμάτησαν εκεί. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κατηγόρησε Ελλάδα ΕΕ και FRONTEX για push back στο Αιγαίο

«Περισσότεροι από 78 χιλιάδες πρόσφυγες ωθήθηκαν βίαια στα τουρκικά χωρικά ύδατα.»

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σήμερα υπενθύμισε το νεοοθωμανικό όραμα για την περιοχή.

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα και συμφέροντά μας.»

«Υπογραμμίζω τη σημασία να υπάρξει μια ομαλή συνέχιση των συζητήσεων και η ανάγκη να απέχει από προκλητικές ενέργειες η Τουρκία».

Η Αθήνα συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς την ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεών της με τα πρώτα Ραφάλ να φτάνουν το καλοκαίρι.

«Και από το επόμενο καλοκαίρι και τα επόμενα 2 χρόνια, 18 ριπές ανέμου θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο και θα σκεπάσουν το Αιγαίο και την Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους»

«Τι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτές τις συζητήσεις όταν πραγματοποιούνται ύστερα από παρέμβαση Αμερικάνων, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ;»

Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει την Άγκυρα που σήμερα προχώρησε σε άσκηση αεράμυνας στην περιοχή της Σμύρνης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/01/2021