Κόσμος

Εν μέσω στρατοκρατόυμενου Καπιτωλίου η παραπομπή Τραμπ σε δίκη

14.01.2021 | 20:32

Κοιμήθηκαν ο ένα δίπλα στον άλλο, στο μαρμάρινο πάτωμα του Καπιτωλίου, κάτω από τις προτομές των ιδρυτών του έθνους. Εκατοντάδες μέλη της Εθνοφρουράς, με στρατιωτική περιβολή, με δίπλα τους τα όπλα.

Σε ένα Καπιτώλιο που θυμίζει πια στρατώνα, με χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς να κοιμούνται στα πατώματα του ναού της αμερικανικής δημοκρατίας, και να τρώνε οκλαδόν πίτσες που τους μοιράζουν βουλευτές, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, για υποκίνηση σε εξέγερση.

Υπέρ ψήφισαν και 10 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Χωρίς να αναφερθεί στη δεύτερη, εξ ου και ιστορική παραπομπή του, ο απερχόμενος πρόεδρος καταδίκασε -μία εβδομάδα μετά- την εισβολή στο Καπιτώλιο και κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματός του, όπως ανέφερε, να απέχουν από κάθε μορφή βίας.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Η βία και οι βανδαλισμοί δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και στο κίνημά μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η τύχη και οι πολιτικές φιλοδοξίες του Τραμπ θα κριθούν μετά τη λήξη της θητείας του, όταν θα συγκληθεί η Γερουσία, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν με καλό μάτι μία καταδίκη.

Προς το παρόν, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν και στις προειδοποιήσεις του FBI για νέες επιθέσεις εξτρεμιστών.

«Ελπίζω η παρουσία σας εδώ να αποτρέψει όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν το Σύνταγμά μας» ανέφερε η Νάνσι Πελόζι.

Έως και 20 χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς θα αναπτυχθούν εντός εντός των επόμενων ωρών στη Ουάσιγκτον: τριπλάσιοι από τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν σήμερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/01/2021

Κόσμος