Κόσμος

Η Γερμανία σπάει την ευρωπαϊκή ενότητα – Κάνει ξεχωριστή συμφωνία με τη Pfizer για επιπλέον εμβόλια

09.01.2021 | 13:18 Eνσωμάτωση

Ξεχωριστή συμφωνία με τη Pfizer για ακόμη 30εκατομμύρια δόσεις μόνο για τους πολίτες της υπέγραψε η Γερμανία αψηφώντας την κοινή γραμμή της ΕΕ που λέει ότι συμφωνίες με τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια γίνονται μόνο από τις Βρυξέλλες

Η Γερμανία έσπασε την ευρωπαϊκή ενότητα εκθέτοντας τις Βρυξέλλες. Μέχρι τώρα, η Κομισιόν διαπραγματευόταν με τις φαρμακευτικές και παράγγελνε εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους.

Τώρα όμως το γερμανικό υπουργείο υγείας παραδέχτηκε ότι έκανε ξεχωριστή συμφωνία για επιπλέον 30εκ εμβόλια από την Pfizer πέραν αυτών που θα πάρει από την συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Η Κομισιόν λέει ότι τα κράτη συμφώνησαν να μην κάνουν ξεχωριστές συμφωνίες αλλά το Βερολίνο αγνόησε την απόφαση επιδεικτικά.

Τώρα τι θα γίνει πρακτικά δεν γνωρίζουμε, αλλά φαίνεται δύσκολο να επιβληθούν οι Βρυξέλλες στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υποβάλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στην Ευρώπη και η βρετανική φαρμακευτική AstaZeneca.

Πρόκειται για το πιο φθηνό εμβόλιο καθώς κοστίζει 1.78 ευρώ. Αντίστοιχα, αυτό της Pfizer κοστίζει 12 ευρώ.

Η έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες μόλις πριν εβδομάδα απέκλειαν ότι θα εγκριθεί εντός του μήνα.

Η άποψη του ΕΜΑ άλλαξε μετά από παρέμβαση του Γερμανού υπουργού υγείας που είπε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να εγκριθεί άμεσα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/01/2021