Ελλάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων κατά 20% έφερε αυστηρότερο lockdown

04.01.2021 | 20:16 Eνσωμάτωση

Με το νέο lockdown σε ισχύ η μεγάλη αγωνία επιδημιολόγων και κυβέρνησης είναι η πιθανότητα μέσα στις ημέρες των εορτών να είχαμε εκτεταμένη διασπορά του ιού ακόμη κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα λήμματα που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου της τάξης του 20% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο φόβος εντείνεται και από τον γεγονός ότι και στην χώρα μας εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Η άφιξη και στην χώρα μας του μεταλλαγμένου κορωνοϊού ,ο θάνατος 4ων ανθρώπων ηλικίας 35 έως 58 χρόνων χωρίς υποκείμενο νόσημα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς φόβισαν την κυβέρνηση η οποία έσπευσε στην επιβολή σκληρού lockdown για τον εορτασμό των Φώτων με στόχο να παγώσει την όποια διασπορά.

Με στόχο το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται με αγωνία το επιδημιολογικό αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου το οποίο και θα δείξει και το μέγεθος του προβλήματος που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Μέχρι τις 11 Ιανουάριου η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βραδύ έως τις 5 το πρωί ενώ αναστέλλεται η λειτουργεία όλων των καταστημάτων και η υπηρεσία κλικ away. Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μαρκετ, καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Παράλληλα ξεκινά ένας νέος κύκλος χιλιάδων τεστ καθημερινά με στόχο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να έχει στα χέρια της μια αντιπροσωπευτικότερη εικόνα ενώ η αστυνομία θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την επιτήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας η μεγαλύτερη πίεση συνεχίζει να υπάρχει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όπου τα διαθέσιμα κρεβάτια σε μονάδες μεθ είναι ελάχιστα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2021