Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: «Έξυπνα» τεστ, μάσκες, αποστάσεις και διαφορετικά διαλείμματα

02.01.2021 | 19:58

Στις σημερινές, έκτακτες ανακοινώσεις για την πανδημία, η εφαρμογή πιο «σκληρού» lockdown για μία εβδομάδα συνοδεύτηκε με ένα στόχο: το ταυτόχρονο άνοιγμα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου. H κυβέρνηση πήρε την συγκεκριμένη απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που έδωσε το «πράσινο» φως.

Η Δήμητρα και ο Αλέξανδρος ιδιωτικοί υπάλληλοι σε τηλεργασία είναι γονείς δυο μαθητών στο δημοτικό και στο γυμνάσιο που βρίσκονταν σε τηλεκπαίδευση έπρεπε καθημερινά να έχουν ανοιχτούς 4 υπολογιστές στο σπίτι τους σχεδόν τις ιδίες ώρες.

Η κατάσταση αυτή δοκίμασε τις ψυχικές αντοχές όλης της οικογένειας. Με ανακούφιση άκουσαν τη σημερινή ανακοίνωση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.

Η επιστροφή στα θρανία είχε τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει κάποιοι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου υγείας στην προηγούμενη συνεδρίαση τους .

Σάββατο μεσημέρι στις πλατείες και σε πάρκα βρίσκονται δεκάδες οικογένειες με παιδιά. Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων ήρθε σε στιγμή που φαίνεται να έχουν φτάσει στα όρια τους μαθητές αλλά και γονείς από τον δίμηνο εγκλεισμό στα σπίτια για την τηλεκπαίδευση.

Γρήγορα και στοχευμένα τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μπαίνουν στο πρόγραμμα της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Το κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει για όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη λυκείου με υποχρεωτικές μάσκες και αποστάσεις .

Σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών θα ισχύσουν και πάλι διαφορετικά διαλλείματα ή σε οριοθετημένους χώρους στα προαύλια αν είναι μεγάλα .Η κλιμακωτή προσέλευση και έξοδος κυρίως σε δημοτικά και νηπιαγωγεία εξετάζεται ως ένα μέτρο που εκτιμάται πως θα περιορίσει την κινητικότητα γονέων που συνοδεύουν μικρούς μαθητές

Η απόφαση της κυβέρνησης χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ που ζητούν μαζί με τα τεστ να μπουν σε προτεραιότητα και για τους εμβολιασμούς ενώ επαναφέρουν και το αίτημα για λιγότερους μαθητές στις αίθουσες.

Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου που είχε προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής το πιθανότερο είναι να κληθούν να συμβάλλουν οι επιστήμονες με οδηγίες προς το υπουργείο παιδείας για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/01/2021

Ελλάδα