Πολιτική

Ανασχηματισμός : Εφτασε η ώρα των αλλαγών

02.01.2021 | 20:47

Θέμα ημερών ή και ωρών είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει πια πλήρη εικόνα για το πως αποτυπώθηκε στην κυβερνητική λειτουργία η διαχείριση των κρίσεων στη διάρκεια του 2020.

Ισως ποτέ άλλοτε οι ευχές της Πρωτοχρονιάς, σε πολιτικό επίπεδο, δεν συνοδεύονταν και με τη λέξη «Ανασχηματισμός». Τόσες πολλές φορές ακούστηκε από τα στόματα πολιτικών, όχι μόνο της κυβέρνησης, που κάποιοι είπαν ότι και αυτή τη φορά «κάηκε», όπως έχει γίνει τους τελευταίους μήνες.

Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός αναζητούσε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, κάτι συνέβαινε και ο ανασχηματισμός αναβαλλόταν για αργότερα.

Ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, όπου οι περισσότεροι ορκίζονταν ότι έρχεται ευρεία αλλαγή της κυβέρνησης, τελικά επελέγη η τακτική της μικρής «διόρθωσης» σε συγκεκριμένες θέσεις.

Επειτα ήρθε το δεύτερο κύμα πανδημίας, συνεχίστηκαν και οι τουρκικές προκλήσεις οπότε η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς να προκαλέσει αναταράξεις.

Οι επόμενες 10 ημέρες, λένε όσοι γνωρίζουν τα πολιτικά δεδομένα, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες ως προς το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Οι παλιοί λένε ότι «ανασχηματισμός και υποτίμηση» δεν προαναγγέλλονται ποτέ. Κι επειδή υποτίμηση νομίσματος δεν μπορεί πλέον να γίνει, μείναμε με την… αγωνία του ανασχηματισμού που βρίσκεται πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος. Όταν όλοι μιλούν για αλλαγές στην κυβέρνηση, αυτός τις αναβάλλει μέχρι να σταματήσουν να μιλούν οι άλλοι.

Όμως, αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι όλα διαφορετικά. Η μικρή έστω υποχώρηση της πανδημίας και η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα αποτελούν το «ξέφωτο», τον ουδέτερο πολιτικό χρόνο που αναζητούσε ο πρωθυπουργός για να δείξει ότι γίνεται ένα νέο ξεκίνημα και ότι διορθώνει τις «αστοχίες» των τελευταίων μηνών.

Επομένως, ή θα κάνει τώρα ανασχηματισμό ή αυτός πλέον θα μεταφερθεί για την άνοιξη, με την ελπίδα όλα να έχουν ισορροπήσει με την πανδημία.

Οι απόψεις για το χρόνο του ανασχηματισμού διίστανται. Αν κάνει τώρα κάποιοι θα τον κατηγορήσουν ότι σκέφτεται μόνο την πολιτική κι όχι την υγειονομική κρίση και τη διαχείριση της πανδημίας.

Αν δεν κάνει τότε ρισκάρει αφενός να μην έχει έπειτα τα χέρια του ελεύθερα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και αφετέρου να κατηγορηθεί ότι είναι δέσμιος των «φατριών» του κόμματος.

Με δεδομένου, πάντως, ότι μέσα στις γιορτές κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί έδειχναν έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές, εικάζουμε ότι από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου όλα είναι πιθανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο ανασχηματισμός είναι θέμα 24ωρών. Από τη Δευτέρα η κλεψύδρα θα αδειάζει επικίνδυνα για τις αλλαγές των προσώπων.

Στο μυαλό του πρωθυπουργού φαίνεται πως είναι ένας δομικός ανασχηματισμός καθώς θέλει να λύσει δυσλειτουργίες που έχουν εμφανιστεί. Κάποιοι θα δουν την πόρτα της εξόδου, κι άλλοι θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/01/2021

Πολιτική