Πολιτική

Ανέτρεψε η Γερουσία το βέτο Τραμπ στις κυρώσεις για την Τουρκία

02.01.2021 | 20:26

Παρά το veto του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το αμερικανικό κογκρέσο υπερψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό, μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια των s-400.

Ηχηρό ράπισμα για την Τουρκία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021 όπου συμπεριλαμβάνονται και οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.

Με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων το έπραξε την περασμένη Δευτέρα κι έτσι το κείμενο υιοθετείται οριστικά, κάνοντας τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η Τουρκία με νέες προκλητικές navtex προχώρησε σήμερα στην πρώτη αμφισβήτηση της Ελληνικής δικαιοδοσίας, για το 2021, να δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις νοτιοανατολικά Κρήτης Καρπάθου και Ρόδου.

Με αφορμή αεροναυτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την επονομασία Τρίαινα στις 4 και 8 Ιανουαρίου, η Άγκυρα χαρακτήρισε άκυρες τις ελληνικές NAVTEX που εκδόθηκαν για αυτό τον σκοπό επισημαίνοντας πως η περιοχή αυτή εμπίπτει σε δική της δικαιοδοσία.

Ο Σουλτάνος αφού έκανε την πρώτη προσευχή για το νέο έτος στην Αγια Σοφια, συνέχισε την επιθετική ρητορική με αναφορά στην μετατροπή του παγκόσμιου συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το στέμμα του 2020».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν συμπλήρωσε τον πρόεδρό του.

«Όσοι ενοχλούνται από τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς σαν τζαμί και της χαράς που έδωσε αυτό το γεγονός στον λαό μας, βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει στο έθνος μας.»

Πάντως γεγονός είναι πως ο Σουλτάνος αντιμετωπίζει μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση της χώρας του. Αυτό τον έφτασε στο σημείο σήμερα να επικαλεστεί την ρήση του Αρχαίου φιλοσόφου Επίκτητου, χωρίς βέβαια να αναφέρεται στην καταγωγή του, προκειμένου να απαντήσει στους επικριτές του.

«Ο Επίκτητος, ένας από τους αρχαίους φιλοσόφους αναφέρει «τα πρόβατα δεν φέρνουν χόρτο στους ποιημένες για να επιδείξουν πόσο έφαγαν αλλά όταν χωνέψουν την νομή δίνουν μαλλί και γάλα».

Απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες σε ακριτικό νησί.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/01/2021

Πολιτική