Κόσμος

Υπόγειος πόλεμος Βρετανίας – ΕΕ για τα εμβόλια στην σκιά του Brexit

29.12.2020 | 13:29 Eνσωμάτωση

Νέο αρνητικό ρεκόρ 41.000 νέων κρουσμάτων στην Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 41.385 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Πρόκειται για αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Η νέα παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα, αυξάνοντας τις μολύνσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων ωστόσο ενδέχεται να είναι αυξημένος σήμερα και επειδή κατά τη διάρκεια των εορτών ορισμένες περιοχές δεν ανακοίνωναν στοιχεία.

Ο ελεγκτικός οργανισμός για τα φάρμακα και οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνουν προειδοποίηση μετά την ταχεία έγκριση εμβολίων για τον COVID-19 (Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου), αφού η Βρετανία χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης στο πειραματικό εμβόλιο για COVID-19, που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech.

Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο για τον COVID-19, μια κίνηση που πολλοί θεωρούν ”πολιτικό πραξικόπημα” από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η οποία δέχθηκε κριτική για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού.

Η απόφαση ελήφθη υπό μια επείγουσα, εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία έγκρισης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση εμβολίων COVID-19 για την ΕΕ, αναφέρει ότι η μακρύτερη διαδικασία έγκρισης εμβολίων ήταν καταλληλότερη, καθώς βασίστηκε σε περισσότερα στοιχεία και απαιτούσε περισσότερους ελέγχους από τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επέλεξε η Βρετανία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/12/2020