Κόσμος

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο καλύπτει πιθανόν και το νέο στέλεχος του ιού λένε οι ειδικοί

22.12.2020 | 20:01 Eνσωμάτωση

Με τον πλανήτη να έχει γίνει άνω κάτω από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα αντιμετωπίζουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Να καθησυχάσουν τον κόσμο που ανησυχεί για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό προσπαθούν επιστήμονες και παρασκευαστές των εμβολίων λέγοντας ότι τα σκευάσματα της Pfizer και της Μoderna πιθανότατα καλύπτουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση των ειδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής BioNTech που συνεργάζεται με τη Pfizer, έκανε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο εμβόλιο που θα καταπολεμά και τη νέα μετάλλαξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την άλλη, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τους ισχυρισμούς των Βρετανών για τη νέα μετάλλαξη.

Καθησυχαστικός για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Φάουτσι, που έκανε σήμερα το απόγευμα το εμβόλιο και εκτιμά ότι ο μεταλλαγμένος ιός βρίσκεται ήδη στη χώρα του.

Με το σκεύασμα της Pfizer εμβολιάσθηκε μπροστά στις κάμερες και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας το παράδειγμα στους συμπολίτες του και διαψεύδοντας έμπρακτα τους συνωμοσιολόγους.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εμβολιασμοί και με το σκεύασμα της Moderna, που αναμένεται ότι θα λάβει έγκριση και από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις αρχές του 2021.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/12/2020