Κόσμος

Σε καραντίνα η Βρετανία μετά την μετάλλαξη του κορωνοϊού

21.12.2020 | 13:15 Eνσωμάτωση

Η μια μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν την πόρτα στη Βρετανία.

Την ανησυχία προκάλεσε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία είναι κατά 70% πιο μεταδοτική σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.

«Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ένα κομμάτι της Βρετανίας όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική ενίσχυση της επιδημίας και σημαντική εξάπλωση του ιού» τόνισε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν

Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν την αεροπορική τους σύνδεση με τη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο αποφάσισαν οι αρχές του Καναδά, της Χιλής, της Αργεντινής και της Κολομβίας.

Πολλοί ταξιδιώτες αναγκάζονται να αλλάξουν τα σχέδια τους να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους.

«Τρόμαξα πολύ επειδή φοβήθηκα ότι μπορεί να ακυρώσουν την πτήση μου αυτή την εβδομάδα. Γι’ αυτό αγόρασα την τελευταία θέση της πτήσης προς το Μάντσεστερ» ανέφερε ταξιδιώτης στο BBC.

«Είναι ντροπή που αυτό συμβαίνει την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι ντροπή που δεν μπορούμε να βρεθούμε με τις οικογένειες μας ειδικά αυτή την περίοδο» εξέφρασε το παράπονο του ένας ακόμα ταξιδιώτης στην κάμερα

Δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία παγιδεύτηκαν σε αεροδρόμια. Στο Ανόβερο της Γερμανίας οι αρχές δεν επέτρεψαν σε ομάδα ταξιδιωτών να φύγουν πριν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Τελικά οι επιβάτες πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο πάνω σε ράντσα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν επειγόντως σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η συντονισμένη απάντηση τους στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

«Όποιο μέτρο κι αν αποφασιστεί σε αυτές τις 48 ώρες, το τεστ για τον κορωνοϊό πιθανόν θα είναι υποχρεωτικό. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες μας να κάνουν τεστ επειδή υπάρχει μια καθυστέρηση όσον αφορά το αποτέλεσμα τους» ανέφερε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Η μετάλλαξη έχει ήδη περάσει τα σύνορα της Βρετανίας. Όπως ανέφερε το BBC: «Από τη στιγμή που η νέα μετάλλαξη κορωνοϊού βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στον Σεπτέμβριο, έχει εντοπιστεί στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Αυστραλία».

Πριν από λίγες μέρες το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ιταλία σε έναν άνδρα ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης από τη Βρετανία και τώρα βρίσκεται σε καραντίνα.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να κυκλοφορεί και στη Γαλλία αν και προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/12/2020