Κόσμος

Βρετανία – κορωνοϊός: Ανησυχία για το νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος

20.12.2020 | 20:33 Eνσωμάτωση

Σε νέο σκληρό lockdown τέθηκε το Λονδίνο μετά τον εντοπισμό νέου μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού στην Μεγάλη Βρετανία το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα.

Έτσι, χθες βράδυ, οιΛονδρέζοι κατακλύσαν σταθμούς τρένων, εγκαταλείποντας άρον άρον τη βρετανική πρωτεύουσα, λίγο προτού αυτή τεθεί σε αυστηρό lockdown.

Στις εξόδους από το Λονδίνο εκτυλίσσονταν αντίστοιχες σκηνές μίας μαζικής, πρωτοφανούς σε μέγεθος, φυγής.

Με μικροεπεισόδια και συλλήψεις έληξε διαδήλωση στο Λονδίνο κατά του lockdown. Μέχρι αργά, στους εμπορικούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, επικρατούσε συνωστισμός, καθώς πολλοί έσπευσαν να κάνουν ψώνια της τελευταίας στιγμής και να αγοράσουν δώρα.

Κάνοντας την τελευταία στιγμή στροφή 180 μοιρών, ο Μπόρις Τζόνσον επέβαλε σκληρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και στη νοτιοανατολική Αγγλία. Απέδωσε την απόφασή του σε μετάλλαξη του ιού, που εξαπλώνεται 70% ταχύτερα, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο για την εξέλιξη της νόσου.

Βάσει των νέων μέτρων, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας κλείνουν.

Με την ακριβή εξάπλωση του νέου στελέχους να παραμένει άγνωστη, σε μερικό lockdown μπαίνει από σήμερα και η Ουαλία.

Αυστηρή απαγόρευση των ταξιδιών προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε η Σκωτία. Ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου, θορυβημένη από τη μετάλλαξη του ιού.

Για την εξέλιξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τις βρετανικές αρχές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/12/2020