Κόσμος

«Βολές» Ερντογάν κατά πάντων – «Προφητεία» Τσαβούσογλου για διευθέτηση των «διαφορών» με την Ελλάδα το 2021

20.12.2020 | 20:50 Eνσωμάτωση

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Ερντογάν συνεχίζει τους λεονταρισμούς και προειδοποιεί ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που θα σταθεί στο δρόμο της. Την ίδια ώρα η Αθήνα ετοιμάζει σύμφωνα με τα Παραπολιτικά νέα στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πέντε καινούργιων βάσεων νέου τύπου στη Βόρεια Ελλάδα και την αξιοποίηση ενός λιμανιού και ενός νησιού.

Αμετανόητος ο Ερντογάν αποφασισμένος να συνεχίσει την αναθεωρητική του ατζέντα προχωρά σε νέες απειλές σε όσους στέκονται εμπόδιο επιδιδόμενος παράλληλα σε νέες προσχηματικές εκκλήσεις σε διάλογο.

«Χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και απόπειρες πραξικοπημάτων. Όπως στήνουν πολιτικές παγίδες ή επιβάλλουν κυρώσεις προσπάθησαν και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία τη χώρας μας. Μέχρι τώρα δεν τα κατάφεραν. Είμαστε αποφασισμένοι να τους κάνουμε να καταλάβουν πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε όσους επιθυμούν να κάτσουν να συνομιλήσουν μαζί μας ισότιμα και να κάνουν δίκαιες συμφωνίες τους ανοίγουμε τις πύλες μας και την ψυχή μας.»

Χθες η Άγκυρα αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά ανοιχτά την ελληνική δικαιοδοσία νοτίως του Καστελορίζου εκδίδοντας αντιnavtex για ελληνική άσκηση την Δευτέρα.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα έχοντας ολοκληρώσει τις ασκήσεις «Λόγχη», «Αιγιαλός» και «Περισκόπιο» καθώς η Τουρκία στατιστικά επιλέγει ημέρες εορτών για να αιφνιδιάσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρεται στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τη στάση της γερμανικής προεδρίας και τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, τονίζοντας πως διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον το κλίμα είναι κατάλληλο και το Ορούτς Ρέις δεν κόβει βόλτες.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια μεταβολής της τουρκική κοινωνίας προς την Ευρώπη. Διαφορετικά, πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική Ευρώπης-φρουρίου.»

Η Αθήνα παράλληλα τρέχει το θέμα των συμμαχιών ετοιμάζοντας σύμφωνα με τα Παραπολιτικά νέα στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πέντε καινούργιων βάσεων νέου τύπου στη Βόρεια Ελλάδα και την αξιοποίηση ενός λιμανιού και ενός νησιού.

«Προφητεία» Τσαβούσογλου για διευθέτηση των «διαφορών» με την Ελλάδα το 2021

Σε πρώτο ενικό πρόσωπο μέσω twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνεται στο Νίκο Δένδια καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να σταματήσει να ζητάει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και μάλιστα δηλώνει με νόημα ότι ίσως το 2021 είναι η χρονιά μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας.

«Αγαπητέ Νίκο, εδώ είναι μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος – σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να πληγώνετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ίσως το 2021 είναι η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας μιλώντας ανοιχτά και ειλικρινά» έγραψε στα αγγλικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα το τιτίβισμα αυτό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτελεί retweet σε tweet του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την χτεσινή του συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», όπου ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται στην επανηλλειμένη από ελληνικής πλευράς έγερση του ζητήματος για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε ότι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις τονίζει ότι επιβλήθηκαν επειδή η Τουρκία δημιουργούσε προβλήματα στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/12/2020