Κόσμος

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Συναγερμός για το νέο στέλεχος του ιού – Επταήμερη καραντίνα σε όσους έρχονται από την Βρετανία

20.12.2020 | 19:52 Eνσωμάτωση

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει μετά την εμφάνιση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Βρετανία, το οποίο κάνει τον ιό να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

Ειδικότερα, στη Βρετανία σημειώνεται πλέον εκτροχιασμός των κρουσμάτων με τις υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν σήμερα σχεδόν 35,928 νέες μολύνσεις σε σχέση με τις 18,447 την περασμένη Κυριακή. Είναι διάχυτη η ανησυχία ότι αυτή η αύξηση συνδέεται με το νέο στέλεχος του Covid-19.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η διασπορά του νέου στελέχους του κορωνοϊού είναι εκτός ελέγχου, ο αρχίατρος του αγγλικού ΕΣΥ Κρις Γουίτι έκανε λόγο για μετάλλαξη που μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα, μεταδοτικότητα αυξημένη κατά 70% σε σχέση με τον Covid όπως των γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λονδίνο έξι στις δέκα νέες μολύνσεις συνδέονται με το νέο στέλεχος, ενώ τo άλλο δεδομένο που φαίνεται να προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας είναι ότι η μετάλλαξη του ιού φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα και ανάμεσα στα παιδιά.

Έτσι, τίθεται εκ των πραγμάτων το ερώτημα για το αν τα σχολεία θα ανοίξουν από τη νέα χρονιά. Ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς είπε πάντως το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνο ή περισσότερο ανθεκτικό στα εμβόλια τα οποία είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη του ιού.

Η Βρετανία έγινε ξανά με το νέο στέλεχος το επίκεντρο της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Η μία μετά τις άλλες οι χώρες προχωρούν σε απαγορεύσεις και περιορισμούς αφίξεων στο έδαφος τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη γειτονική Ιρλανίδα, η κυβέρνηση ανήσυχη απο τη διασπορά της μετάλλαξης του ιού, από τα μεσάνυχτα επιβάλλει 48ώρη απαγόρευση αφίξεων αεροπλάνων και πλοίων από το νησί της Βρετανίας.

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες για τη μετάλλαξη του ιού

Η μετάλλαξη του ιού στο Λονδίνο έχει προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες, έγινε ήδη επικοινωνία Μακρόν, Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της ομάδας του Προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνομίλησε με εκπροσώπους των κρατών μελών.

Συζήτησαν σε ποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη του ιού αλλά παραμένει άγνωστο Κατερίνα εάν θα αποφασιστεί γενική απαγόρευση πτήσεων με τη Βρετανία.

Ήδη Ολλανδία και Βέλγιο έχουν απαγορεύσει προσωρινά πτήσεις και τρένα, η Γερμανία θα το κάνει από τα μεσάνυχτα ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Εγκρίνεται το εμβόλιο της Pfizer αύριο

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αναμένεται να εγκρίνει αύριο εάν όλα πάνε καλά σε έκτακτη συνεδρίαση το εμβόλιο της Pfizer προκειμένου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στην Ευρώπη πριν το τέλος του έτους.

Η αρχική ημερομηνία έγκρισης του εμβολίου ήταν 29 Δεκεμβρίου και ύστερα από πιέσεις τελικά επισπεύστηκε για τις 21.

Πάντως όπως τονίζει ο ΕΜΑ, η προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου θα παραμείνει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή στην αυριανή συνάντηση.

Αφού πάρει το πράσινο φως αύριο, εντός 3 ημερών η Κομισιόν βάζει την τελική υπογραφή.

Στις 26 Δεκεμβρίου αρχίζει η μεταφορά των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη και ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.

Επταήμερη καραντίνα στους επισκέπτες από Βρετανία

Τα μέτρα στη χώρα για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/12/2020