Κόσμος

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η κούρσα των εμβολίων στην Ευρώπη – Εγκρίνεται το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ

17.12.2020 | 13:26 Eνσωμάτωση

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Στο οπλοστάσιο εναντίον του ιού θα προστεθεί σύντομα και το εμβόλιο της Moderna που θα πάρει σήμερα το πράσινο φως από τις αμερικανικές αρχές.

Φουλ τις μηχανές για την έναρξη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού βάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, εν αναμονή της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη χρήση του σκευάσματος των Pfizer/Biontech.

Στη Γερμανία έχουν ήδη στηθεί εμβολιαστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός του Βερολίνου είναι τα πρώτα εμβόλια να γίνουν στις 27 Δεκεμβρίου. Ανάλογος είναι και ο σχεδιασμός της Γαλλίας.

Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί αρχικά στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι, πριν συνεχιστεί στον υπόλοιπο πληθυσμό, διευκρίνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, δεν είναι όλα τα κράτη έτοιμα για την υποδοχή του εμβολίου, κυρίως τα μικρότερα, αφού η διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσής του είναι σύνθετη.

Στην Βρετανία, όπου ο εμβολιασμός έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα, το σκεύασμα των Pfizer/Biontech έχει ήδη χορηγηθεί σε 137.000 ανθρώπους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται από χθες και ο διάσημος ηθοποιός Σερ Ίαν Μακέλεν, 81νός πλέον ετών.

ΗΠΑ

Δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες, ο Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να κάνουν δημόσια το εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα.

Αύριο έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του απερχόμενου αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους της προεδρίας Τραμπ που υποβάλλεται στη διαδικασία.

Θέμα ωρών είναι η έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για επείγουσα χρήση και του εμβολίου της Μοντέρνα, του δεύτερου κατά του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δύο υγειονομικοί υπάλληλοι στην Αλάσκα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αφότου έκαναν το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Αμφότεροι έλαβαν αγωγή. Η γυναίκα παραμένει προληπτικά υπό νοσηλεία. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχε ιστορικό αλλεργιών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2020