Κόσμος

Κορωνοϊός: Κοινές κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca & του Sputnik V

11.12.2020 | 20:43 Eνσωμάτωση

Για πρώτη φορά δύο μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρίες, οι οποίες παρασκευάζουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η AstraZeneca και η ρωσική εταιρεία που παράγει το Sputnik V προχωρούν σε από κοινού κλινικές δοκιμές.

Κοινές κλινικές δοκιμές με τους ερευνητές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ανακοίνωσε η AstraZeneca.

Η δυνατότητα συνδυασμού εμβολίων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, να βελτιώσει την προσβασιμότητα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που χρηματοδότησε το Sputnik V, η ερευνητική σύμπραξη θα αρχίσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι μέχρι στιγμής δοκιμές έδειξαν αποτελεσματικότητα 62% στην πρώτη δόση και 90% στη δεύτερη για το εμβόλιο της ΑstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και 69,3% για την πρώτη δόση και 96,2% για τη δεύτερη για το εμβόλιο Sputnic V.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, μετά το πράσινο φως ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής ανοίγει ο δρόμος για την τελική έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech από την αρμόδια Ομοσπονδιακή Αρχή που σύμφωνα με τους New York Times αναμένεται αύριο ή μεθαύριο.

Το μεγάλο στοίχημα είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

Στη Βρετανία, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ωρα ΜEGA», Έλληνας γιατρός που έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, περιέγραψε την εμπειρία του.

Τα εμβόλια γεννούν ελπίδες την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο ξεπερνούν τα 69 εκατομμύρια και οι θάνατοι αγγίζουν τα 1,6 εκατομμύρια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/12/2020