Υγεία

Κορωνοϊός: Η 29η Δεκεμβρίου πιθανότερη ημερομηνία αδειοδότησης του εμβολίου στην Ευρώπη

11.12.2020 | 17:46

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά και στο πότε θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αρχίσει να μοιράζεται στα κράτη μέλη.

«Θέλουμε ασφαλές & αποτελεσματικό εμβόλιο»

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι όλοι είμαστε εν αναμονή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε διαφορετική διαδικασία από τα κράτη μέλη της ΕΕ και χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας να εμβολιαστούν.

«Δεν είναι ότι οι διαδικασίες δεν μπορούν να επιταχυνθούν. Τα κράτη μέλη αποφασίσαμε μαζί με την επιτροπή να προχωρήσουμε μια διαφορετική διαδικασία, που θα σημαίνει ότι θα υπάρχει έγκριση του εμβολίου για κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια της ΕΕ ταυτόχρονα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική αξιολόγηση δεδομένων από όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή μέχρι και μετά που θα χορηγείται το εμβόλιο για πιθανές παρενέργειες και όχι μόνο».

Σύμφωνα με την επίτροπο, η ημερομηνία που έχει οριστεί για την αδειοδότηση του εμβολίου είναι η 29η Δεκεμβρίου.

«Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα υπάρχει οριστική ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση και μετά από δύο μέρες αυτή η σύσταση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κολέγιο για να αρχίσει αμέσως η διανομή σε όλα τα κράτη μέλη».

«Θα κάνω το εμβόλιο μόλις πάρει έγκριση»

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα στο εμβόλιο», ενώ η ίδια, από την στιγμή που το εμβόλιο θα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα προχωρήσει στον προσωπικό της εμβολιασμό.

«Θα κάνω το εμβόλιο χωρίς καμία αμφιβολία».

«Στενή παρακολούθηση για τις αλλεργίες»

Αναφερόμενη στις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί σε εμβολιασμούς στην Βρετανία, η Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθείται στενά.

Η αλλεργική αντίδραση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη χορήγηση φαρμάκων ή εμβολίων, ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια αντίδραση γι΄ αυτό είναι ένα θέμα που παρακολουθείται.

«Διαβεβαιώνω ότι προχωρούμε βήμα βήμα. Δεν βρισκόμαστε σε ένα σπριντ των 100 μέτρων αλλά είναι ένας μαραθώνιος η αντιμετώπιση αυτή του κορωνοϊού και θα είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί, ώστε να έχουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών για τα θέματα ασφάλειας».

Κλείνοντας, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «δεν είναι τα εμβόλια που θα σώσουν ζωές, αλλά ο εμβολιασμός».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 11/12/2020

Υγεία