Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γιορτές σε καραντίνα, Εξαιρέσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό

08.12.2020 | 13:15 Eνσωμάτωση

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ημέρα που επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown και τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν στα κόκκινα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν και τα κρεβάτια είναι μονίμως γεμάτα από ασθενείς covid.

Με αυτά τα δεδομένα το άνοιγμα της κοινωνίας αναβάλλεται για το νέο έτος.

Το στοίχημα των Χριστουγέννων χάθηκε οριστικά για όλο τον κλάδο της εστίασης με την κυβέρνηση να αποφασίζει ότι θα μείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες.

Δεν θα λειτουργήσει ούτε ο κλάδος της διασκέδασης με κινηματογράφους, θέατρα και μουσικές σκηνές να παραμένουν κλειστά. Μετά του Αϊ Γιαννιού θα ανοίξουν τα σχολεία και τα δικαστήρια, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και οι χώροι μαζικής άθλησης.

Υπό το φόβο της μεγαλύτερης διασποράς αλλά και της αύξησης του ιικού φορτίου στο εσωτερικό η κυβέρνηση επαναφέρει ένα μέτρο της πρώτης καραντίνας και από τις 18 Δεκεμβρίου επιβάλλει στους επισκέπτες του εξωτερικού τεστ 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους για την Ελλάδα, επαναληπτικό rapid test κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο ή στα χερσαία σύνορα αλλά και 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Με τις άγιες ημέρες της θείας γέννησης να πλησιάζουν και κάποιοι μεμονωμένοι ιερείς να καλούν τους πιστούς σε εκκλησιασμό ενώ οι ναοί παραμένουν κλειστοί, Κυριάκος Μητστοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τηλεφωνική επικοινωνία για να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση κράτους και εκκλησίας για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές τελετές.

Άνοιγμα με μέτρα προστασίας προτείνει ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ.

Αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και σειρά για να ανοίξουν παίρνουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Εξαιρέσεις για εργαζόμενους και φοιτητές για επανένωση οικογενειών – Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα τόσο για την υγειονομική κρίση όσο και για την στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ η οποία πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις και όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός για τα μέτρα και πώς και πότε θα χαλαρώσουν, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι δεν θα επιτραπούν αλλά υπάρχουν δύο εξαιρέσεις και αφορούν εργαζόμενους και φοιτητές προκειμένου να υπάρξει επανένωση οικογενειών τις ημέρες των εορτών.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, θα αξιολογηθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα και ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας να υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το αν και πότε θα καταστεί εφικτό να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/12/2020