Πολιτισμός

Στο δρόμο ξανά οι άνθρωποι του πολιτισμού

08.12.2020 | 14:27 Eνσωμάτωση

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε απαγόρευση εργασίας βρίσκεται ο κλάδος του Πολιτισμού και τα σωματεία των εργαζομένων θέτουν στο υπουργείο τα δικά τους αιτήματα.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν 25 εργαζόμενοι τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Μια επιτροπή των διαμαρτυρομένων δέχθηκε στην αυλή του υπουργείο ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου

«Το δεύτερο ολικό lockdown ήρθε ως καταπέλτης να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο μας. Τη στιγμή που ολόκληρος ο Νοέμβριος παρήλθε με τον Πολιτισμό σε αναστολή, είναι σχεδόν βέβαιο -με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων- πως το ίδιο θα συμβεί και το μήνα Δεκέμβριο», τόνιζαν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους, πριν τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και ζητούν «επείγουσα κοινή τηλεδιάσκεψη με τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας) για να συζητήσουν τα προβλήματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν, τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, το μητρώο καλλιτεχνών και τα επιδόματα».

Αναλυτικά:
1. Να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής (20/10/2020) στο Μητρώο Καλλιτεχνών και πληρούν τις λοιπές τυπικές προϋποθέσεις.

2. Σε σχέση με το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ της κατηγορίας λ1, να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε αντίθεση με το επίδομα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο για το επίδομα αυτό είναι η 15η και όχι η 20η Οκτωβρίου.

3. Αυτόματη επέκταση και άμεση εκταμίευση του επιδόματος και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο τουλάχιστον και στη συνέχεια το υπόλοιπο διάστημα που οι χώροι πολιτισμού θα παραμείνουν κλειστοί.

4. Όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι ΚΑΙ της μείωσης ενοικίου, όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας.

5. Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς
και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων.

6. Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΠΟΑ «..προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό…» (άρθρο 69) που αφορά στον
ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας).

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/12/2020