Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν προκαλεί – η Ε.Ε. το σκέφτεται – η Ελλάδα παραμένει επιφυλακτική

07.12.2020 | 18:30 Eνσωμάτωση

Ο Ερντογάν προκαλεί ακόμα και με φόντο την κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων στην οποία η Αθήνα περιμένει να περάσουν οι Ελληνικές θέσεις και να τιμωρηθεί η Τουρκία για την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Με μία ανιστόρητη δήλωση ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της πως εκμεταλλεύονται την ΕΕ.

Στην συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι παραμένουν διαιρεμένοι στο ζήτημα των κυρώσεων. Η Γερμανία πάντως έστειλε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο μήνυμα πως τα παιχνίδια του Ερντογάν δεν θα συνεχιστούν.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες.»

Παρά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας όμως η Αθήνα είναι επιφυλακτική. Και αυτό γιατί και στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως τα συμφέροντα κάθε κράτους εμποδίζουν την χάραξη κοινής γραμμής.

Ένας λόγος που η Ελλάδα κρατάει μικρό καλάθι είναι ο κίνδυνος που υπάρχει να συρθεί σε εφόλης της ύλης διαπραγματεύσεις κάτι που η Αθήνα δεν δέχεται.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Βήματος» για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις οποίες πρωτοστατεί το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο, καταβάλλεται προσπάθεια ως και να εγκλωβιστεί η Αθήνα σε ένα πλαίσιο διαλόγου με την Αγκυρα, με την τελευταία να παρακινείται να προβεί σε «κινήσεις καλής θελήσεως» της τελευταίας στιγμής, ώστε να αποφορτιστεί το αρνητικό κλίμα έναντι της Τουρκίας.

Η Ελλάδα θέλει γραπτό κατάλογο κυρώσεων

Η Αθήνα θέλει γραπτό κατάλογο κυρώσεων, να καταγραφούν οι τομείς που θα υπάρξουν κυρώσεις ενώ στο τραπέζι θα μπουν και τα αντίμετρα για τις παραβιάσεις της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας. Θα αναδειχθεί επίσης ξανά η υπόθεση της επιβολής εμπάργκο όπλων με αιχμή τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214.

Σήμερα πάντως παρά την έκδοση σχετικής NAVTEX τουρκικά πλοία δεν εμφανίστηκαν νότια της Κρήτης αποφεύγοντας έτσι την κατακόρυφη κλιμάκωση με τα ελληνικά πλοία που είναι στην περιοχή.

«Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας.»

Ένας πιθανός λόγος για αυτή την συμπεριφορά του Ερντογάν όπως εκτιμούν αναλυτές είναι πως η μεταβατική κατάσταση στις ΗΠΑ μέχρι την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ του δίνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που υπάρχει για να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/12/2020