Κόσμος

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα

02.12.2020 | 13:55

Μόνο στα χέρια δεν ήρθαν, Πομπέο και Τσαβούσογλου, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κι αυτό ίσως λόγω της απόστασης που επιφέρει η τηλεδιάσκεψη που επέβαλε ο κορονοιός.

Σύμφωνα με Διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο σε μια ασυνήθιστη για τα Νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «ώρο για τη Ρωσία από ένα Νατοϊκό σύμμαχο!» ανέφερε ο Πομπέο.

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου αφού επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”, λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες επιτέθηκε σε Ουάσιγκτον, Αθήνα και Λευκωσία, χωρίς δε να αφήσει απ’ έξω το Παρίσι.

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον της Τουρκίας υποστηρίζοντας τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Ελληνοκυπριακής πλεύρας και τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόνο η Γερμανία σε αυτή την φάση αποτελεί αξιόπιστο διαμεσολαβητή. Αν ψάχνεται για κάποιον που απειλεί την συνοχή της Συμμαχίας σας λέω ότι η γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας» τόνισε με προκλητικό ύφος ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου.

Ο Νίκος Δένδιας ευθύς αμέσως σήκωσε το γάντι και απάντησε στις αναφορές στην Ελλάδα.

«Δεν θα σχολιάσω τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί μαξιμαλιστικών θέσεων. Αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό. Το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου» απάντησε ο κ. Δένδιας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η άσκηση Ελλάδας Αιγύπτου Γαλλίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κύπρου συνεχίζεται κανονικά με το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου να δίνει σχετικό βίντεο στην δημοσιότητα.

Παρά την παρατεταμένη κρίση στις σχέσεις Αθήνας Άγκυρας οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν υψηλό ηθικό κάτι που φάνηκε και από βίντεο ιδιωτών που κατέγραψαν την αλλαγή φρουράς με το πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/12/2020

Κόσμος