Οικονομία

Ημέρα πληρωμής φόρων & επιδομάτων

30.11.2020 | 08:20 Eνσωμάτωση

Ημέρα καταβολής επιδομάτων αλλά και πληρωμής φόρων είναι η σημερινή.

Σήμερα Τρίτη καταβάλλονται τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα ενοικίου) και το έκτακτο βοήθημα έως 500 ευρώ σε 105.818 συνταξιούχους.

Τελευταία μήνα του μήνα όμως, λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙΙ, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες, λήγει σήμερα η προθεσμία των αιτήσεων στο «myBusinessSupport», ενώ εξετάζεται από το ΥΠΟΙΚ αν θα δοθεί παράταση.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, είναι πιθανό να μη δοθεί παράταση, αφού μέχρι χθες 400.000 είχαν υποβάλλει αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο Ευάγγελος Αμπελιώτης, φοροτεχνικός, επισήμανε ότι «αυτοί που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙΙ δε θα πρέπει να δηλώσουν το 50% τώρα στις δηλώσεις τους. Δηλώνεται τέλος Μαρτίου όταν καταστεί εκκαθαρισμένη».

Ο επόμενος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται τον Ιανουάριο.

Άνεργοι

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας εκτείνονται και στους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν επίδομα 400 ευρώ.

Η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ άνοιξε την Παρασκευή για τις αιτήσεις των δικαιούχων και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 17/12.

Οι δικαιούχοι θα μπουν στην ιστοσελίδα «gov.gr», θα καταχωρήσουν το IBAN, ενώ η πληρωμή θα γίνει εφάπαξ έως 31/12. Όσοι δεν μπορούν να εισέλθουν, δεν είναι δικαιούχοι.

Το έκτακτο επίδομα θα το λάβουν περίπου 130.000 μη επιδοτούμενοι, μακροχρόνια άνεργοι, που είναι στην ανεργία από 01/03/20 – 25/11/20, δηλαδή, όσοι έμειναν άνεργοι για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2019.

Δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 400 ευρώ όσοι λαμβάνουν επιδόματα μακροχρόνιας ανεργίας, όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, όσοι είχαν ξεπεράσει 12 μήνες συνεχούς ανεργίας πριν από 01/03/20 και όσοι έλαβαν το έκτακτο επίδομα την άνοιξη.

Παράταση μέτρων

Με την παράταση που έχει λάβει το lockdown, παρατείνονται και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Έτσι, και για τον Δεκέμβριο θα δοθεί σε όσους εργαζομένους βγουν σε αναστολή το επίδομα ειδικού σκοπού, το οποίο θα είναι στη βάση των 534 ευρώ και όχι των 800 όπως τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τις επιταγές, παράταση και αναστολή πληρωμών δικαιούνται όσοι είχαν μείωση του τζίρου τους έως -50% από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριου του 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Οι δικαιούχοι θα έχουν παράταση 75 ημερών.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 30/11/2020