Ελλάδα

Κορωνοϊός: Lockdown μέχρι τα… κάλαντα εισηγούνται οι ειδικοί

29.11.2020 | 19:51

Όλο και απομακρύνεται η ημερομηνία της άρσης του lockdwon με βάση όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και όλες τις εκτιμήσεις και εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων που θα ακούσουμε στο ρεπορτάζ. Το σενάριο πλέον φέρνει πιο κοντά το άνοιγμα 14 ή 21 Δεκεμβρίου, όμως σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε χθες το κεντρικό δελτίο του MEGA η εστίαση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανοίξει. Σε κάθε περίπτωση και ότι και να γίνει θα περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπαίνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι με το βλέμμα τους στραμμένο στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Όλοι ετοιμάζονται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, αυστηρά οικογενειακά και για ένα μικρό και στοχευμένο διάλειμμα στην καραντίνα.

Μικρό διάλειμμα στο lockdown

Γιατροί και νοσηλευτές αγωνιούν μπροστά σε ένα άνοιγμα όταν οι ΜΕΘ και οι κλινικές covid έχουν κυριολεκτικά φρακάρει.
7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς λένε τώρα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση και όλα δείχνουν GFX – ότι η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα θα αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, την ώρα όμως που γίνονται και εισηγήσεις η παράταση του απαγορευτικού να φτάσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου για να αρχίσει τότε ένα μικρό διάλλειμα 15 έως 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.

«Φυσικά και φοβόμαστε. Φοβόμαστε μια καινούρια έξαρση εάν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε και αρχίσει πάλι να ανεβαίνει η καμπύλη, που σημαίνει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.»

Τοπίο στην ομίχλη

Υπο το φόβο της ανεξέλεγκτης διασποράς και της επιθετικότητας του ιού η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει ούτε τις ημέρες των εορτών.

«Θα είναι δύσκολη η επόμενη περίοδος για τους επόμενους μήνες, 4, 5. Καταφέραμε να έχουμε τις δυνάμεις αλλά θα χρειαστεί να τις φυλάξουμε για να φτάσουμε μέχρι το τέλος της κρίσης.»

Σημάδια αισιοδοξίας

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε δεύτερη παράταση με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας

«Σε αυτή την εβδομάδα κατά μέσο όρο τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 40% που σημαίνει προβολικά θα έχουμε μια περαιτέρω μείωση την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττική.»

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και η προαναγγελία για άνοιγμα των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου έχει ήδη “παγώσει” ως σενάριο με το υπουργείο Παιδείας να παραπέμπει στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα επόμενα 24ωρα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/11/2020

Ελλάδα