Κόσμος

Η Τουρκία επιχειρεί να θολώσει τα νερά ενόψει της Συνόδου Κορυφής

29.11.2020 | 21:53

Εκπνέει τα μεσάνυχτα η νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis με την Άγκυρα να προχωρά σε ένα ακόμα ρεσιτάλ προπαγάνδας κατά της Ελλάδας. Η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας με νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατηγόρησε την Αθήνα για... προβοκατόρικες παρενοχλήσεις υποδεικνύοντάς την ως υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες έμειναν πριν εκπνεύσει άλλη μια παράνομη Navtex της Aγκύρας για τις έρευνες του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλασσιά περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελοριζο. Εν όψη της ευρωπαϊκής συνοδού κορυφής στις 10 Δεκέμβριου στις Βρυξέλλες  οπού θα συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Ταγιπ Ερντογάν αναμένεται κατά την προσφιλή του τακτική να κρύψει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έστω και για λίγο.

Αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί  είναι η επιθετικότητα της Αγκύρας  απέναντι στην Αθήνα  η οποία εκφράζεται σε κάθε ευκαιρια. Σήμερα ήταν η εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας της Τουρκίας που θέλοντας να θολώσει τα νερα κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητική συμπεριφορά και άρνηση για διάλογο.

Η Ελλάδα κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, με προκλητικές παρενοχλήσεις και παραβιάσεις, εξακολουθεί να έχει αδιάλλακτη στάση, επιλέγοντας αντί της οδού του διαλόγου να προσφεύγει σε τρίτους.

Πριν ολοκληρώσει τα λόγια της μάλιστα η εκπρόσωπος του Χολουσι Ακαρ με νέα Νοταμ η Άγκυρα ζητά την πλήρη παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Μυτιλήνη Χίο, Ψαρά, Σάμο, Πάτμο, Ικαρία, Τήλο, Χάλκη Ρόδο, Καστελόριζο.

“Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμείβεται κιόλας”.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν ωστόσο να στέλνουν μήνυμα αποτροπής και μάλιστα σε συνεργασία με πολλές χώρες της ανατολικής μεσογείου. Σήμερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεκπαίδευση μονάδων του πολεμικού ναυτικού με αντίστοιχες δυνάμεις από την Αίγυπτο νότια της Καρπάθου. Στόχος η επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεργασία  ανάμεσα σε Καιρο και Αθήνα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/11/2020

Κόσμος