Οικονομία

Οικονομία: Η επόμενη μέρα μετά την κρίση της πανδημίας – Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

25.11.2020 | 02:10 Eνσωμάτωση

Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από μεγάλο υγειονομικό πλήγμα, έχει φέρει και ισχυρό χτύπημα στην οικονομία.

«Δεν προβλέπεται τρίτο lockdown»

Μιλώντας στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενο lockdown την άνοιξη.

«Δεν έχουμε λάβει υπόψιν καινούργιου lockdown την άνοιξη, γιατί θεωρούμε ότι τα εμβόλια σε συνδυασμό με την αποτελεσματική υγειονομική διαχείριση μετά το τέλος αυτού του lockdown, θα μας επιτρέψουν να μην έχουμε αυτήν την πρόσθετη δημοσιονομική και οικονομική συνέπεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι το κόστος του lockdown στον μηνιαίο προϋπολογισμό εξαρτάται από τα μέτρα που κάθε φορά λαμβάνονται, ωστόσο «ένα lockdown, δυστυχώς, κρατά πολύ παραπάνω από έναν μήνα».

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα της οικονομίας

Σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος και τα χρέη που ενδεχομένως να έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο της καραντίνας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των επιχειρήσεων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, η συνολική εικόνα ωστόσο θα φανεί όταν ανοίξει ξανά η οικονομία.

«Υπάρχουν δύο σενάρια ως προς αυτό. Το πρώτο είναι ότι θα έχουμε αυτό που περίπου είχαμε όταν άνοιξε το καλοκαίρι. Υπάρχει και η εκδοχή ότι το άνοιγμα θα συνοδευτεί και από σημαντική αναβαλλόμενη κατανάλωση, όπως έγινε και το τρίτο τρίμηνο στην Ευρώπη».

Τι ισχύει με το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «αφορά τους πάντες».

Η απορρόφηση και η χρήση των πόρων του Ταμείου, θα επηρεάσει την ανάπτυξη, αφού «θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και χιλιάδες καινούργιες επενδύσεις. Αυτές θα είναι σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι ο Ταμείο Ανάκαμψης και η σωστή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του «είναι η τελευταία και μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει επίπεδο και να φύγει από την περίεργη δεκαετία».

Στόχος τώρα είναι να τα βγάλει πέρα η χώρα με την πανδημία «χωρίς να πειραχτεί η δημοσιονομική ευστάθεια», ενώ με την ολοκλήρωση της υγειονομικής κρίσης θα υπάρξει προσπάθεια να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων.

«Αυτό είναι το βασικό σχέδιο που εξαρχής είχε η κυβέρνηση».

Κλειδί για την ελληνική οικονομία είναι και η μείωση του κόστους εργασίας, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να μπαίνει στα σκαριά από τον νέο χρόνο αλλά και τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 25/11/2020