Οικονομία

Τα προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά

25.11.2020 | 01:48

Το πλήγμα που έχει φέρει στην οικονομία και την αγορά η πανδημία του κορωνοϊού είναι στο μικροσκόπιο της εκπομπής «ΒΑΒΕΛ» με τον Νίκο Φιλιππίδη.

Μιλώντας στη «ΒΑΒΕΛ» ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δέχτηκαν το πλήγμα της πανδημίας από την πρώτη μέρα, ενώ επισήμανε ότι τα εστιατόρια και οι ταβέρνες θα έπρεπε να είναι ανοιχτά.

«Να ανοίγουμε και να κλείνουμε μετά από πέντε μέρες και να έχουμε ένα ωράριο μέχρι τις 21:00 η ώρα το βράδυ, καλύτερα θα είναι να είμαστε κλειστά».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «οι γιατροί πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο και όχι οι πολιτικοί».

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να επωφεληθεί», καθώς οι οφειλές που ενδεχομένως να υπάρχουν σε τράπεζες ή εφορία αδειάζουν αμέσως το ταμείο.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στη θέσπιση του ειδικού επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού».

Τη θέση ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ωφελεί περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις συμμερίζεται και ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα μοιραστεί ισόποσα η ζημιά σε όλους, ανάλογα με το πόσο πλήττεται ο καθένας».

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και οι 120 δόσεις, είναι ρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά για τις επιχειρήσεις και βρίσκονται συνεχώς στο τραπέζι του Μαξίμου, με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, βουλευτή ΝΔ, να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει δογματισμός γύρω από τη λήψη μέτρων, αν χρειάζεται συζητάμε κι άλλα».

Τόνισε ότι, συνολικά από την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ευεργετηθεί πάνω από 121.000 επιχείρησες, ενώ για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Παρά ταύτα, το γεγονός ότι έφτασε η ανεργία το 2020 στο 18,9% δείχνει, σαν μια πρώτη τάση, ότι τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια συγκράτηση».

Μεγάλο πρόβλημα των καταστημάτων και των επιχειρηματιών είναι το ενοίκιο. Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι πολλά μαγαζιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

«Θα γίνουν εξώσεις σε λίγο καιρό, δεν το γλυτώνουμε».

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 25/11/2020

Οικονομία