Οικονομία

Τα προβλήματα του lockdown στις επιχειρήσεις και η επόμενη ημέρα

25.11.2020 | 01:10

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού μίλησαν στη «ΒΑΒΕΛ» και το Νίκο Φιλιππίδη πολιτικοί και εκπρόσωποι της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε πως ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται την περισσότερη βοήθεια, προκειμένου να ανακάμψει από το δεύτερο lockdown και να γυρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πίσω.

«Το τρίτο lockdown θα είναι οριστικό για πολλές επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Καφούνης, ενώ τόνισε πως θα πρέπει το ύψος της βοήθειας προς τις επιχειρήσεις να καθοριστεί από την πτώση του τζίρου που θα έχουν.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν στην επαναλειτουργία των καταστημάτων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υποστήριξε πως το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της οικονομίας, συμπληρώνοντας πως «σεβόμαστε και τηρούμε τα μέτρα, γιατί δεν αντέχουμε αλλιώς».

Για τις επιχειρήσεις εστίασης μίλησε ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, πρόεδρος του σωματείου επιχειρήσεων εστίασης BARECA, τονίζοντας ότι η εστίαση είναι ο πιο παρεξηγημένος κλάδος της ελληνικής αγοράς. Όπως σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, αρκετές επιχειρήσεις είναι στο όριό τους, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς ήταν κλειστά για αρκετούς μήνες λόγω της πανδημίας.

«Κάθε μέρα είναι και λιγότερες οι επιχειρήσεις του κλάδου μας» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος ανέφερε ότι η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ότι «η κυβέρνηση κάνει μια τίμια προσπάθεια για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία προωθεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% υπογραμμίζοντας πως «αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ωστόσο τόνισε πως υιοθέτησε σε δεύτερο βαθμό κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

«Οι επιχειρήσεις της εστίασης χρειάζονται κεφάλαιο για να επαναλειτουργήσουν, δεν είναι όπως τα μαγαζιά που έχουν stock εμπόρευμα» πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 25/11/2020

Οικονομία