Πολιτική

Έντονες αντιδράσεις για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ

24.11.2020 | 20:24

Αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης προκάλεσε δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα απ’όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι έτσι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Γιατί το λέω αυτό; Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά την φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών διότι η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, είναι 45-50%, άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μπαίνουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα».

Αυτή η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ανέβασε στα κόκκινα το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

«Πραγματικά δεν ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής τονίστηκε πως «αν δεν είναι αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες τους, τότε σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα».

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε άμεσα: «Για κάθε αντικειμενικό ακροατή, είναι προφανές ότι ανέφερα πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μην φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο. Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών ανέφερε αναλυτικά ότι από το Φεβρουάριο η κυβέρνηση αύξησε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 557 σε 1.242, οι εργαζόμενοι στην υγεία ξεπέρασαν τους 100.000 από 88.690 πριν την πανδημία και συνολικά δαπάνησε 1 δισ. περισσότερο, 4,8 δισ. φέτος από 3,8 δισ. το 2018.

Ωστόσο η δήλωση Γεραπετρίτη προκάλεσε αντιδράσεις και από εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο να υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια «απαράδεκτη δήλωση από επίσημα κυβερνητικά χείλη», ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα σημείωσε ότι «ευτυχώς ακούσαμε κι ένα ανέκδοτο μέσα στη μαυρίλα».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το σύστημα υγείας αλλά αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι η πιστή τήρηση των μέτρων.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24/11/2020

Πολιτική