Πολιτική

Τουρκία: Ένα βήμα πιο κοντά στις κυρώσεις η Άγκυρα

24.11.2020 | 21:16

Την αποστρατικοποίηση έξι νησιών με νέες παράνομες NAVTEX αξιώνει η Άγκυρα, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιεί ευθέως τους ευρωπαίους ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής.

Με σκληρή γλώσσα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, απάντησε σήμερα στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, μετά και την παράταση των σεισμικών ερευνών μέχρι τις 29/11.

Η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ωστόσο, φαίνεται να τραβάει το σχοινί στα άκρα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να ρίχνει το γάντι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγα μόλις 24ωρα από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου, όπου οι 27 θα αποφασίσουν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών θέτει η Τουρκία

Η Τουρκία προχώρησε σε μια νέα πρόκληση και έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο τη Χίο και τη Σάμο, με αφορμή ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Στους ευρωπαϊκούς κύκλους το κλίμα απέναντι στη Τουρκία βαραίνει, με το ενδεχόμενο κυρώσεων να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά.

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και της Ελλάδας ωστόσο, η Τουρκία καταδίκασε την νηοψία σε πλοίο τουρκικής σημαίας με προορισμό την Λιβύη, ενώ κάλεσε τους υπουργός Ιταλίας και Γερμανίας για να διαμαρτυρηθεί.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24/11/2020

Πολιτική