Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis – «Αγγίζει» το Καστελόριζο

21.11.2020 | 20:28 Eνσωμάτωση

Γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις με νέα NAVTEX για το Oruc Reis που φτάνει μόλις 6 νμ από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και που νότια συμπίπτει με την περιοχή που κινείται το άλλο ερευνητικό της Άγκυρας, το Barbaros, στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αθήνα αντέδρασε και με σχετική αντί- NAVTEX στην οποία τονίζεται πως η παράνομα δεσμευμένη περιοχή περιλαμβάνει και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και επικαλύπτει Ελληνική Υφαλοκρηπίδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Μετά τον Καλίν που δήλωσε πως η ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα, ο Ερντογάν κάλεσε για μια ακόμη φορά την Ευρώπη να μη λειτουργεί ως εργαλείο εναντίον την Τουρκίας, και αναφέρθηκε εμμέσως στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Σουλτάνος αφού για μια ακόμη φορά μίλησε για διάλογο και ανοιχτά κανάλια, από τα οποία όμως όπως φαίνεται περνάει μόνο το Oruc Reis, παραπονέθηκε και για το θέμα των διαφαινόμενων κυρώσεων.

Η Άγκυρα όμως δεν παρανομεί και προκαλεί μόνο με το Oruc Reis. Mε αφορμή ελληνικές ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι Τούρκοι με νέες NAVTEX θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης Άη Στράτη Λέσβου Λήμνου Ψαρών Τήλου και Χάλκης, ενώ στέλνουν και το ερευνητικό Πίρι Ρέις στον κόλπο του Τσεσμέ απέναντι από την Χίο, το διάστημα 24 με 26 Νοεμβρίου τεντώνοντας ακόμα περισσότερο τα νεύρα στην Αθήνα.

Η Ελλάδα όμως δεν κάθεται να παρακολουθεί άπραγη τις ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή αλλά την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στην διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας άσκηση Μέδουσα με την Αίγυπτο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/11/2020